Haminan Energia pysäytti tuulivoimalansa viimeöisen tulipalon vuoksi – alueella liikkumiskielto

Perjantaina vastaisena yönä sattui harvinainen tulipalo tuulivoimalassa Haminassa. Palaneen voimalan läheisyydessä liikkuminen on turvallisuussyistä ehdottomasti kielletty.

Kotimaa
Tuulivoimala palaa.
Tuulivoimala roihusi Haminassa torstain ja perjantain välisenä yönä.Mikko-Pekka Purho

Haminan Energian tuulivoimala tuhoutui täysin viimeöisessä tulipalossa.

– Tilanne havaittiin tulipalopäivystäjän normaalin häiriötilanteen kuittauksen yhteydessä. Koko tuulivoimala tuhoutui tulipalossa. Käytännössä voimalaa ei voi millään lailla korjata, kuvailee verkostoliiketoiminnan johtaja Kalevi Mattila.

Mattilan mukaan syttymissyy ei ole vielä selvinnyt. Haminan Energia on varotoimena pysäyttänyt kaikki tuulivoimalansa.

– Tällä hetkellä Haminan energian omistuksessa olevat voimalat on pysäytetty. Kun syttymissyy saadaan selvittyä, niin sitten tiedetään, että mitkä ovat toimenpiteet jatkossa.

Haminan Energialla on yhteensä kuusi tuulivoimalaa.

Mattila vakuuttaa, että tapauksesta huolimatta kuluttajille riittää sähköä.

– En näe, etteikö kuluttajille sähköä riittäisi.

Liikkumiskielto voimalan läheisyydessä

Alue voimalan ympärillä jouduttiin yöllä eristämään, sillä tulipalon vuoksi voimalasta lensi kappaleita maahan. Mattila kertoo, että eristäminen jatkunee useita päiviä.

Perjantai-iltapäivänä alueelle oltiin parhaillaan viemässä puomeja, jotta alueen eristys saadaan varmistettua.

– Voimalan läheisyydessä liikkuminen on turvallisuussyistä ehdottomasti kielletty. Vaara-alue on noin 200 metriä. Sieltä [palosta vahingoittuneesta tuulivoimalasta] voi pudota osia.

Haminan tehtävälle hälytetty pelastuslaitos kuvaili tuulivoimalaitoksen tulipaloa harvinaiseksi hälytykseksi. Suomessa on tiettävästi sattunut ainakin yksi tuulivoimalan tulipalo aiemmin. Vuonna 2004 tulipalo tuhosi Uudenkaupungin edustalla olevan tuulivoimalan käyttökelvottomaksi.