yle.fi-etusivu

Trump iski jälleen Twitterissä – Pitää hakkerointeja demokraattien omana virheenä

Tuleva presidentti julkaisi tiedusteluviranomaiset tavattuaan tiedotteen, jossa hän totesi muun muassa Venäjän pyrkivän jatkuvasti murtamaan yhdysvaltalaisia tietoverkkoja.

Donald Trump
Donald j. Trump twitterjulkaisu
twitter

Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset julkaisivat perjantaina raportin, jonka mukaan Venäjä yritti verkko-operaatiollaan horjuttaa demokraattien ehdokasta Hillary Clintonia ja siten edesauttaa republikaanien Donald Trumpin valintaa presidentiksi.

Trump on vaalien jälkeen arvostellut tiedusteluviranomaisia Twitter-tilillään useamman kerran, joten kun tiedusteluviranomaiset marssivat perjantaina New Yorkin Trump Toweriin, valmistautuivat he todennäköisesti kohtaamaan äänekkäimmän kriitikkonsa.

Ennen tapaamistaan tiedusteluviranomaisten kanssa maan tuleva presidentti Donald Trump tuntui suhtautuvan raporttiin vähintäänkin vähätellen.

Trump esimerkiksi syytti vaalit hävinneitä demokraatteja noitavainosta, mutta pian tapaamisen jälkeen julkaistussa tiedotteessa tulevan presidentin sanakäänteet raportin sisällöstä olivat totuttua säyseämmät.

Kaksi tuntia kestäneessä tapaamisessa New Yorkin Trump Towerissa tiedusteluviranomaiset onnistuivat siis ilmeisesti vakuuttamaan Trumpin, ainakin jossain määrin. Trump totesi tiedotteessaan, että "Venäjä, Kiina, jotkin muut maat, ryhmät ja ihmiset pyrkivät jatkuvasti murtamaan yhdysvaltalaisia tietoverkkoja."

Pikaviestipalvelu Twitterissä Trump iski totuttuun tapaan ja totesi, että hakkeroinnin onnistuminen on demokraattipuoleen törkeä laiminlyönti. Republikaanien tietoturvan Trump kirjoittaa olleen kunnossa.

Ei vaikutusta vaalitulokseen

Tiedotteessaan tuleva presidentti korosti, ettei verkko-operaatiolla ollut vaikutusta vaalitulokseen. Myöskään tiedusteluviranomaisten raportissa ei todeta, että Venäjän sekaantuminen vaaleihin olisi kääntänyt vaalivoiton Trumpille.

Venäjä ei toistaiseksi ole kommentoinut tuoretta raporttia, mutta se on kiistänyt aiemmat syytökset hakkeroinnista toistuvasti.

Tiedusteluviranomaisten 25-sivuisessa raportissa (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan muun muassa, kuinka Venäjän presidentti Vladimir Putin ja tämän tiedustelupalvelu toimivat saadakseen hakkeroituja tietoja yleisölle.

Viranomaiset pitävät erittäin luotettavina keräämiään tietoja, joiden mukaan Venäjän tiedustelupalvelu välitti demokraattipuolueelta hankkimaansa materiaalia vuotosivusto Wikileaksille.

Verkkouhkia selvittävä ryhmä

Trump itse pitäytyi kommentoimaan raporttia vain kirjallisesti, mutta Trump Towerista lausuntoa antamaan astelleen, tulevan varapresidentin Mike Pencen kommentoinnin sävy oli säyseä.

– Tuleva presidentti on tehnyt hyvin selväksi, että tartumme tiukasti toimeen heti hallintomme alussa ja taistelemme tietoturvaiskuja vastaan suojellaksemme amerikkalaisia tällaisilta hyökkäyksiltä.

Trump aikoo virkaan astumisensa jälkeen nimittää kyberhyökäysten estämiseen keskittyvän ryhmän. Myös tuleva varapresidentti Pence korosti, että kaksikko aikoo heti virkaan astumisensa jälkeen tarttua kyberuhkien taltuttamiseen turvatakseen amerikkalaiset "tämänkaltaisilta tapauksilta tulevaisuudessa".

Lähteet: Reuters, AP

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Holokausti

"Olet kuin kopio isästäsi" – 102-vuotias holokaustia paennut mies tapasi ensi kertaa veljenpoikansa

Uber

Viestintävirasto: Kyytipalvelu Uberista hakkeroitu todennäköisesti suomalaistenkin tietoja

Metsätalous

UPM:n metsänhakkuut tyrmistyttivät rantanaapurit – hakkuista tutkintapyyntö poliisille

Jeanne d’Arc

Jeanne d'Arc oli oman aikansa megajulkkis ja oikeusmurhan uhri – nyt hänen dramaattiset kuulustelunsa on käännetty suomeksi