Koe uusi yle.fi

Rinne: Hallituksen sote-uudistus törmää perustuslakiin

Sote-uudistus ja SDP:n tilanne jakoivat puheenjohtajaehdokkaita. Demarit avasivat puheenjohtajakisan tänään Kuopiossa.

politiikka
Spd:n puheenjohtajaehdokkaat Kuopiossa.
Toni Pitkänen / Yle

SDP:n puheenjohtajaehdokkaan Timo Harakan mielestä eri puolueiden pitäisi sitoutua ensi kaudella koulutusmiljardiin. Uudella rahoituksellla Harakka peruisi leikkauksia, joita nykyhallitus ja sitä edellinen hallitus ovat tehneet.

Myös muut puheenjohtajaehdokkaat ovat sitoutuneet koulutusmiljardiin.

– Koulutukseen pitää panostaa, enkä tarkoita vain korkeinta koulutusta. Tämän lisäksi pitää panostaa varhaiskasvatukseen, puheenjohtajaehdokas Tytti Tuppurainen sanoi lauantaina Kuopiossa.

Kaikki puheenjohtajehdokkaat olivat samaa mieltä, että koulutukseen satsaaminen ainoa tapa saada Suomessa aikaiseksi talouskasvua.

– Jos emme voi olla halvimpia, meidän on oltava parhaita, Harakka puolestaan sanoi.

Harakka viittasi Turun Meyerin telakan uusien saksalaisomistajien pohdintoihin siitä, miten he pärjäävät maailmalla.

Sote jakoi ehdokkaita

Puheenjohtaja Antti Rinne on aiemmin uhannut purkaa hallituksen sote-uudistusta, jos SDP nousee hallituspuolueeksi ensi kaudella.

Kuopiossa pidetyssä väittelyssä Rinne ei peruuttanut asemistaan. Sen sijaan Tuppuraisella ja Harakalla linjat olivat varovaisemmat.

– En uhkaisi , että kaikki puretaan. Sanon kuitenkin hallitukselle, että älkää tehkö mitään peruttamatonta. Osia uudistuksista voimme hyväksyä, Harakka sanoi.

Rinteen kellossa äänensävy oli toinen.

– Meidän oma mallimme on paljon parempi ja yksinkertaisempi. Se perustuu kuntien tuottamiin ja järjestämiin palveluihin.

Rinnekin kuitenkin käyttäisi hyödyksi vuosien saatossa tehtyä valmistelutyötä.

Kipeimmät kohdat hallituksen uudistuksessa ovat puheenjohtajaehdokkaiden mukaan palveluiden "pakkoyhtiöittäminen" ja maakuntahallinto, jonka pitäisi järjestää palvelut.

Maakuntahallinto on ehdokkaiden mielestä ylimääräinen hallintokerros, jota ei tarvita sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamiseksi.

Rinne arvioi, että hallituksen uudistus törmää lopulta isoihin perustuslakiongelmiin. Hän arvioi, että hallitus on hyvin lähellä kriisiä sote-uudistuksen kanssa puolen vuoden sisällä.

– Saattaa olla, että hallitus kaatuu tähän kokonaisuuteen, Rinne sanoi.

Tulevaisuuden liike

Sanaharkkaa keskustelussa käytiin myös siitä, millä tolalla puolueen asiat ovat tällä hetkellä. SDP:n gallup-suosio on ollut viime aikoina vahvaa, mutta Tuppuraisen mielestä kannatus voisi olla nykyistä vahvempaa.

Harakka puolestaan katsoi tulevaisuuteen ja viittasi puolueen heikkoon kannatukseen nuorten ja perheitä perustavien aikuisten joukossa.

– Vain 14 prosenttia suomalaisista pitää SDP:tä uudistavana voimana, Harakka sanoi.

Harakan mukaan SDP:n pitää sytyttää puolueessa kipinä, jolla Suomea uudistetaan turvallisesti. Erityisesti hän mainitsi työelämän muutokset, sosiaaliturvan ja elinkeinorakenteen muutoksen.

Rinteen mukaan tilanne ei ole niin lohduton kuin mitä Harakka antaa ymmärtää. Hän puolestaan viittasi ohjelmiin, joilla puolue vastaa tulevaisuuden kysymyksiin.

Tuppurainen puolestaan muistutti, että SDP:llä on yli 100-vuotinen historia yhteiskunnan uudistajana.

Rinne suosikkina kisassa

Rinne on ollut eri medioiden kyselyjen suosikki. Esimerkiksi Lännen Median kyselyssä 297 kokousedustajasta hieman yli puolet antoi tukensa Antti Rinteelle.

Timo Harakka olisi saamassa 24,8 prosentin äänen ja Tytti Tuppurainen 7,1 prosentin puolestaan tuen.

SDP avasi puheenjohtajakisan Kuopion kaupungintalolla lauantaina aamupäivästä. Kuopion tilaisuuden jälkeen ehdokkaat jatkavat matkaansa Jyväskylään, jossa he pitävät seuraavan tilaisuuden.

Tämän päivän tilaisuuksien jälkeen demaripuheenjohtajat jatkavat vielä yhdeksälle eri paikkakunnalle.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Puoli seitsemän

Nämä ovat suomen kielen vaikeimmat sanat – ne tietää jokainen bussimatkustaja

NHL

Voittomaalin tehnyttä Lainetta odottaa harvinainen vapaapäivä – toivoi Selännettä pelitoveriksi golfkentälle

Musiikki

Uudistunut ABREU ei enää automaattisesti herää tarkistamaan listasijoitustaan, kun Spotify on päivittynyt:

"Ennen se määritteli mun päivän"

Turvapaikanhakijat

Turvapaikanhakijoiden ikätestit romahtivat – syynä alaikäisten tulijoiden vähäisyys