Ruokapalvelujen kuljetuskustannukset yllättivät – palveluyhtiö teki korjausliikkeen Hämeenlinnassa

Hämeenlinnassa keskitettiin osa ruokapalveluista syyskuussa 2015 keskussairaalan uudistettuun keskuskeittiöön. Toivotut säästöt jäivät syntymättä, ja kaupungin palveluyhtiö teki korjausliikkeen.

Hämeenlinna
Suurtalouskeittiö
Voutilakeskuksen keittiössä valmistetaan jälleen lounaita ja päivällisiä. Kuvanottohetkellä henkilökunta oli juuri poistunut aamukahville ennen lounaan valmistusta.Tiina Kokko / Yle

Hämeenlinnan kaupungin palveluyhtiö Tekme ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri yhdistivät reilu vuosi sitten ruokapalvelunsa. Samalla keskitettiin osa ruoanvalmistusta keskussairaalan keittiöön Hämeenlinnassa. Sairaaloiden lisäksi ruokaa toimitettiin uudistetusta keittiöstä muun muassa hoivalaitoksiin ja palvelukeskuksiin.

Keskittämisellä tavoiteltiin säästöjä, mutta niitä ei syntynytkään. Piti tehdä korjausliike. Vanhusten palveluyksiköihin tarkoitettujen lounaiden ja päivällisten valmistus palautettiin tämän vuoden alussa Voutilakeskuksen ja Lammin vanhainkodin keittiölle.

– Aina kannattaa miettiä siinä kohtaa kun keskitetään, onko se kannattavaa. Ja jos huomataan, että siitä ei tule etua, mitä haetaan, niin pystytään myös palaamaan takaisinpäin, Tekmen ruokapalvelujen tuotantojohtaja Sirpa Virkki sanoo.

Virkin mukaan yksi suurimmista syistä muutokseen oli henkilökunnan jaksaminen. Kun keskussairaalan keittiöön tuli lisää työtä, kasvoi myös työkuorma. Korjausliikkeellä työtaakkaa on saatu keittiössä tasattua.

– Toisena on talous. Sieltä ei saatu sitä taloudellista hyötyä, mikä keskittämisen kautta ajateltiin tulevan. Yhtenä syynä oli ennakoitua suuremmat kuljetuskustannukset ja toisena sijaistarpeen lisääntyminen.

Valmistus lähemmäksi asiakkaita

Paluu lounaiden ja päivällisten osalta Voutilakeskuksen ja Lammin vanhainkodin keittiöihin tarkoitti myös sitä, että ruoanvalmistus on lähempänä asiakkaita.

– Me saamme valmistaa täällä paikan päällä sitä ruokaa ja pystytään paremmin reagoimaan vanhusten tarpeisiin ja muutoksiin, mitä saattaa tulla, sanoo hoivakotien ja palvelukeskusten ruokapalvelujen tuotantopäällikkö Henna Nuorteva.

Sieltä ei saatu sitä taloudellista hyötyä, mikä keskittämisen kautta ajateltiin tulevan.

Sirpa Virkki

Sirpa Virkki myöntää, että kuljetuskustannusten osalta keskittämisen vaikutuksia olisi voitu ennakoida paremmin.

– Mutta ei ehditty tekemään kilpailutusta siinä kohtaa. Poissaolojen määrän lisääntymistä ei pystytty ennakoimaan.

Voutilakeskuksesta valmistetaan päivittäin 300 lounasta ja 300 päivällistä. Lammilta vastaavia aterioita lähtee asiakkaille yhteensä parisen sataa kumpaakin. Aterioiden lisäksi keittiöissä valmistetaan myös aamu- ja välipaloja.

Kaikkiaan Tekmen keittiöissä ja ravintoloissa valmistetaan, tarjotaan ja kuljetetaan päivittäin yli 17 000 ateriaa.