1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luistelu

Taitoluistelun valmentajat: "Lasten taidot heikompia kuin 10 vuotta sitten"

Tapparan valmentajat toivovat vanhempien vievän lapsiaan useammin luistelemaan. Siten lasten taitoja voitaisiin kehittää nykyistä paremmiksi.

Luistelu
Äiti ja poika jääkiekkokentällä Tampereen koulukadulla.
Koulukadun kentällä Tampereella oli lauantaina poikkeuksellisen hiljaista.Matti Vikman / Yle

Taitoluistelun valmentajat ovat viime aikoina vierailleet tiheään tamperelaisissa päiväkodeissa. Tapparan kouluttajat ovat huomanneet, että luistelutaidot ovat viime vuosina selvästi heikentyneet.

Paljon näyttää riippuvan siitä, miten aktiivisesti vanhemmat vievät lapsiaan luistelemaan. Omin päin jälkipolvi lähtee harvoin kentälle.

Vanhempien pitäisi aktivoida lapsiaan.

– Aikuisetkaan eivät välttämättä osaa kovin hyvin luistella, minkä vuoksi lapsia ohjataan helpompiin lajeihin, toteaa Tapparan taitoluistelun vastuuvalmentaja Susanna Haarala.

Leudot talvet on Susanna Haaralan mukaan yksi syy harrastuksen vähentymiseen. Hän kuitenkin muistuttaa, että Suomessa on yli 250 jäähallia joissa lähes kaikissa on luistelukoulutoimintaa.

Mitä isot edellä

Koulukadun kenttä Tampereella näytti lauantaina vahvistavan luistelun suosion hiipumisen. Paikalla oli kourallinen luistelijoita, vaikka yleensä viikonlopun yleisötilaisuudet ovat suosittuja.

Sara Pennanen ohjailee kentällä Miko-poikaansa, joka silminnähden nauttii liikunnasta. Äiti tietää, miten pojan saa helposti kentälle.

– Vanhempien pitäisi aktivoida lapsiaan, kyllähän lapset tulevat mukaan jos vanhemmat harrastavat liikuntaa, Sara Pennanen uskoo.

– Minä osaan pelata vähän jääkiekkoakin, kentällä viilettävä Miko huikkaa.