Finavian riskienhallintajohtaja: Floridan kaltainen ammuskelu mahdollinen missä tahansa

Suomessa on tarkat määräykset siitä, miten ampuma-aseet on pakattava lentokoneeseen ja miten ne noudetaan lennon jälkeen.

Kotimaa
Mies kävelee turvatarkastuksen läpi.
Lentokentän turvatarkastuksissa arvioidaan, onko henkilö turvallinen matkustamaan.Frank Rumpenhorst / EPA

Finavian riskienhallintajohtaja Juha-Pekka Pystysen mukaan Floridan kaltainen ampumatapaus lentokentällä on mahdollinen missä päin tahansa maailmaa. Mies ammuskeli Floridan Fort Lauderdalen lentokentällä perjantai-iltana Suomen aikaa. Tapahtuneessa kuoli viisi ihmistä.

Pystynen sanoo, että Suomessa on tarkkaan säädelty, että ampuma-aseet ja niiden patruunat on pakattava hyvin ja laitettava ruumaan menevään matkatavaraan. Asiasta on ilmoitettava myös etukäteen lentoyhtiölle. Euroopan komissio ja paikalliset siviiliviranomaiset, Suomessa Trafi, pitävät huolta turvallisuuteen liittyvistä säännöistä. Pystysen mukaan säännöt ovat yhtenäiset Euroopassa.

– Ase luovutetaan erikseen lähdettäessä lennolle, ja sen jälkeen lentoyhtiö toimittaa ne omien käytäntöjensä mukaisesti ruumaan. Ase luovutetaan henkilölle henkilötodistusta vastaan määränpäässä, Pystynen sanoo.

Lentoasemasta riippuen piste voi olla samassa tilassa matkatavarahallissa kuin muiden matkatavaroiden noutaminen.

– Floridan tapaus on mahdollista ihan missä päin tahansa. Ei lentomatkustaminen poikkea vaikkapa junamatkustamisesta. Meillä on tietyt lait ja säännöt, joiden mukaan oletetaan ihmisten toimivan, sanoo Pystynen.

Hän korostaa, että lentokentän turvatarkastuksissa arvioidaan, onko henkilö turvallinen matkustamaan. Hänen mukaansa lentokenttäviranomaisten on mahdollista kiristää turvatoimia, jos muut viranomaistahot katsovat sen tarpeelliseksi.