Hyppää sisältöön

Varusmiesten keinoilla pärjää pakkasessa

Lumipukua ei sentään tarvitse hankkia tullakseen juttuun paukkupakkasten kanssa, mutta moni muu armeijan käyttämä keino voi auttaa matkalla kohti kesää.

Kerrospukeutumista, sopivan väljiä asusteita, hikoilun iholta pois siirtäviä materiaaleja ja merinovillaa; siinä osa armeijan pakkasnikseistä. Alikersantit Antti Virtanen ja Olli Tiihonen, sekä luutnantti johannes Kallionpää havainnollistavat pukeutumista. Kuva: Siru Päivinen / Yle

Sillä ei ole merkitystä, onko kuosi vihreää kurkkusalaattia vai lumipuvun vaaleaa, mutta kerroksia on löydyttävä tuulelta suojaavan ulkovaatteen alta riittävästi.

Kun elohopea laskee alle kahdenkymmenen, ei sen kanssa ole leikkimistä. Sisään ei kuitenkaan tarvitse jumittua, kun suojaa itsensä.

– Palvelukseen tulee monenlaista porukkaa. Jotkut ovat viettäneet paljon aikaa ulkona, toiset hyvinkin vähän. Pienellä harjoittelulla ja annettuja ohjeita kantapään kautta hioen ulkona kyllä opitaan pärjäämään, kertoo Pohjois-Karjalan rajavartioston Rajajääkärikomppanian luutnantti Johannes Kallionpää.

Takana on kipakka viikon pakkasjakso, jonka aikana oltiin normaalisti ulkona. Miten se onnistui?

– Kyllä se ihan hyvin sujui, kun siihen varautui. Pidempää paikallaan oloa edellyttäneet tilanteet tosin laittoivat hakemaan juoksusta lämpöä harjoituksen jälkeen, kertoo alikersantti Antti Virtanen lumihupulla suojattu pakkaus selässään.

– Suomalainen luonto tarjoaa monenmoista keliä, niiden kaikkien kanssa tulee kyllä toimeen. Lähtökohtaisesti se on aina pukeutumisesta kiinni, muistuttaa luutnantti Kallionpää.

Kerrospukeutumista myös sormille ja varpaille

Yleensä kylmä hiipii matkakaveriksi ensin varpaiden ja sormien kautta, joten niiden lämpimänä säilyminen on jo puoli voittoa. Myös pään suojaaminen tarpeeksi hyvin on tärkeää, paljaan pään kautta haihtuu lämmöstä jopa 80 prosenttia.

– Vaatetus on sovitettava tarpeen mukaiseksi. Jos luvassa on paljon liikettä, eli myös hikoilua, on huolehdittava, että hiki pääsee siirtymään asusteiden kautta iholta pois ulompiin vaatekerroksiiin, alikersantti Antti Virtanen kertoo.

– Tauon aikana ulkona on hyvä vetää nopeasti vaikkapa lisätakki päälle, ettei kylmä ehdi hypätä kyytiin.

– Meillä on talvikumisaappaissa huopavuoret, joiden lisäksi kumpparin sisään voi laittaa sanomalehteä imemään kosteutta pois, alikersantti Olli Tiihonen kertoo.

– Sukkiakin tulee kaksi kerrosta, ohuempi ja hengittävä ihoa vasten ja villasukka sen päälle. Kerroksia voi lisätä tarpeen mukaan pakkasen kiristyessä.

Sormien paleleminen on viheliäistä. Se on usein turhaa, sillä kädetkin voi suojata reilulla kerrostelulla.

– Meillä on käytössä kahdet hanskat, ensin ohuemmat ja niiden päälle vähän jämäkämmät palvelushanskat. Jos mitään erityisen tarkkuutta vaativaa ei ole meneillään, laitetaan hanskojen päälle vielä isot, paksut nahkarukkaset, Tiihonen kertoo.

Kypärämyssyn voi sujauttaa aikuisellekin pipon alle tai tarpeen vaatiessa karvahatun alle. Myös korvaläpät ovat täyttä asiaa. Kunnon huppu viimeistelee pakkaskelin pukeutumisen.

Armeijan harjoituksissa kuljetaan usein reppu selässä. Reppu antaa selälle lämpöä takaisinpäin, siellä voi kuljettaa siviilissäkin mukana kuumaa juotavaa termarissa. Lämpö leviää vatsanpohjasta mukavasti aina sormenpäihin saakka.

– Paleltumia tulee välillä, ei sille oikein tunnu mitään mahtavan, vaikka tarkkoina koetetaan olla. Esimerkiksi ampumaharjoitukset ovat sellaisia, että joudutaan olemaan pitkiä aikoja paikallaan ja rukkaskäsin homma ei onnistu. Silloin käy joskus vahinkoja, mutta ne hoidellaan tietysti kuntoon, luutnantti Johannes Kallionpää kertoo.

.
.