1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

DN: Ruotsin pääministeri on huolestunut maan turvallisuudesta

Sunnuntaina alkaa Ruotsin tärkein turvallisuusasioita käsittelevä konferenssi.

Stefan Löfven Kuva: Markku Ojala / AOP

Ruotsin turvallisuustilanne on heikentynyt, kirjoittaa Ruotsin pääministeri Stefan Löfven Dagens Nyheterin Debatt (siirryt toiseen palveluun)-palstalla.

Löfvenin mukaan Ruotsin turvallisuustilannetta heikentävät Venäjän laiton Krimin liittäminen, kansainvälinen terrorismi sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamat kriisit ja sen myötävaikuttamat konfliktit. Löfven mainitsee Ruotsia huolettavan myös Itämeren sotilaallisen toiminnan nousun ja mm. Ruotsin vesillä tavatut oudot sukellusvenetapaukset.

Lövenin mukaan turvallisuusasiat on nyt käsitettävä laajemmin kuin aiemmin.

Löfven listasi maan turvallisuusuhkat

Löfven nimeää maan kahdeksaksi suurimmaksi turvallisuusuhkaksi informaatio- ja kyberturvallisuuteen liittyvät uhkat, terrorismin ja väkivaltaisen ääritoiminnan, järjestäytyneen rikollisuuden, energiahuoltoon kohdistuvat uhkat, liikenteeseen ja infrastrukstuuriin kohdistuvat uhkat, terveysuhkat sekä ilmastonmuutokseen liittyvät uhkat.

Turvallisuusstrategia esillä Sälenissa

Ruotsin hallitus esittelee huomenna turvallisuusstrategiansa Sälenin turvallisuuskonferenssissa (siirryt toiseen palveluun). Kolme päivää kestävä tapahtuma on Ruotsin tärkein turvallisuuskeskustelujen foorumi. Kansallinen konferenssi kokoaa yhteen noin 350 osallistujaa. Konferenssin painopisteinä ovat maailman turvallisuus, Ruotsin puolustus, yleinen turvallisuus sekä valmiusjärjestelyt.