Naiset haluavat presidentti Zuman ex-vaimon Etelä-Afrikan presidentiksi

Ensimmäinen askel tavoitteessa on saada Nkosazana Dlamini-Zuman johtamaan maan suurinta puoluetta, ANC:tä.

Ulkomaat
Nkosazana Clarice Dlamini-Zuma
Nkosazana Clarice Dlamini-ZumaSalvatore Di Nolfi / EPA

Afrikan kansalliskongressin, ANC:n naisjaosto haluaa puolueensa johtoon presidentti Jacob Zuman entisen vaimon Nkosazana Dlamini-Zuman. Naisjaosto valitsi lauantaina Dlamini-Zuman omaksi ehdokkaakseen puolueensa seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Naiset haluavat maalleen naispresidentin. Nkosazana Dlamini-Zuma on valmis johtamaan sekä ANC:tä että nousemaan maan presidentiksi vuonna 2019, he ilmoittavat tiedotteessaan.

Puolueen sisällä on taistelu nykyisen johtajan ja valtionpäämiehen, presidentti Jacob Zuman asemasta. Presidentin ex-vaimo Dlamini-Zuma sen sijaan on säilyttänyt hyvät suhteet skandaalien ympäröimään entiseen aviopuolisoonsa. Hänestä voi tulla ANC-puolueen ensimmäinen naisjohtaja, jos hän saa riittävän tuen.

67-vuotias Nkosazana Dlamini-Zuma on lääkäri ja rotusyrjinnän vankka vastustaja. Hän kuuluu zulu-heimoon, joka on Etelä-Afrikan suurin heimo. Hänen entisellä miehellään on suuri valta heimon keskuudessa, joten Dlamini-Zuman odotetaan saavan laajan kannatuksen ex-miehensä tuella.

Seuraavasta ANC:n puheenjohtajasta tulee todennäköisimmin myös maan hallitsija, mikäli nykyinen valtapuolue voittaa parlamenttivaalit 2019. ANC on ollut Etelä-Afrikan hallituspuolue jo vuosia, ensimmäisistä apartheidin purkamisen jälkeisistä vaaleista toukokuussa 1994 lähtien.

Presidentti Zuma tuli valtaan vuonna 2009. Hän ei voi olla mukana vaaleissa kahden presidenttikautensa jälkeen. Hän on kohdannut laajaa kritiikkiä monien skandaalien vuoksi ja häntä on vaadittu useasti eroamaan. Maan työttömyysaste on korkeimmillaan 13 vuoteen.

Muita Zuman haastajia ovat Cyril Ramaphosa ja Zweli Mkhize.

Lähteet: Reuters, AFP