Ylläksellä lumi vyöryi parinsadan metrin leveydeltä – vaara kasvanut luonnonvaraisilla rinteillä

Yksi ihminen loukkaantui lievästi. Turvallisuutta tarkkaileva Ski Patrol kehottaa luonnonvaraisilla rinteillä liikkuvia huomioimaan lisääntyneen lumivyöryvaaran.

lumivyöryt
Ylläksen laskettelukeskus.
Näkymä Yllästunturilta.Kimmo Brandt / AOP

Ylläksellä Kesänkitunturin pohjoispuolella sattui lauantaina lumivyöry. Hiihtokeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) vyöry oli ihmisen aiheuttama ja siinä loukkaantui lievästi yksi ihminen, joka ei kuitenkaan tarvinnut ensiapua.

Rinnetoimenjohtaja Tuomo Poukkanen kertoo, että vyöry sattui hoidettujen rinteiden ulkopuolella noin 7–8 kilometrin päässä hiihtokeskuksesta.

– Kaksi työntekijää oli sattumalta lähettyvillä menossa tekemään arviointia rinteiden tilanteesta. Vyöryssä olleet ottivat heihin yhteyttä, Poukkanen sanoo.

Lumiyöry oli leveydeltään 200–250 metriä ja pituudeltaan noin 300 metriä, kuvailee rinneturvallisuutta tarkkaileva Ski Patrol. Sen mukaan tunturin koko lumipeite lähti liikkeelle ja oli massaltaan erittäin suuri.

Poukkanen laskee, että vastaavia vyöryjä koetaan muutaman kerran talvessa.

Ski Patrol pyytää luonnonvaraisilla rinteillä liikkuvia huomioimaan lisääntyneen vyöryvaaran: Ski Patrol arvioi, että vyöryjen todennäköisyys on huomattava eli tasoa 3. Viisiportaisen asteikon kolmostaso tarkoittaa, että luonnolliset lumivyöryt ovat mahdollisia ja ihmisen aiheuttamat vyöryt todennäköisiä.

Riski kasvaa kevättä kohden

Myös Ilmatieteen laitos ylläpitää lumivyöryennustetta (siirryt toiseen palveluun). Se laaditaan päivittäin kuudelle Pohjois-Suomen tunturialueelle aina kulloinkin kuluvalle vuorokaudelle ja sitä seuraaville kolmelle vuorokaudelle.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan lumivyöryjen todennäköisyys on Ylläksellä tasolla 2. Se merkitsee, että luonnolliset lumivyöryt ovat epätodennäköisiä ja ihmisen aiheuttamat vyöryt mahdollisia.

Käytännössä Ylläksen tämänhetkisten ennusteiden ero selittyy laajuudella. Ski Patrolin arvio kolmostasosta on paikallinen, kun taas Ilmatieteen laitoksen ennuste koskee koko aluetta.

Ilmatieteen laitoksesta kerrotaan, että lumivyöryjen todennäköisyys tällä hetkellä vastaa normaalia tilannetta tähän aikaan talvesta. Kevättä kohden mentäessä lumen määrä ja kerrostuminen lisääntyvät, mikä kasvattaa vyöryjen riskiä.