1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Perustulokokeilu alkaa, näin suomalaiset laihduttavat ja Ruotsissa puhutaan turvallisuudesta

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Perustulokokeilu alkaa nyt

Vuodenvaihteessa käynnistynyt perustulokokeilu pääsee tänään kunnolla vauhtiin, kun ensimmäiset perustulot maksetaan kokeiluryhmän jäsenille.

Kela on arponut kokeiluun mukaan 2 000 suomalaista, eikä osallistumisesta ole voinut kieltäytyä. Kokeilulla (siirryt toiseen palveluun) halutaan selvittää, olisiko 560 euron lisätulo riittävä kannustin työn vastaanottamiseen.

Näin meillä laihdutetaan

Näin suomalaiset laihduttavat. Yle selvitti Taloustutkimuksen kyselyllä, kuinka moni suomalainen on tyyväinen painoonsa.

Tulokset ovat yllättäviä sekä miesten että naisten osalta. Samalla selvitettiin, kuinka paljon keskimäärin ihmiset haluaisivat pudottaa painoaan.

Lisääkö Ruotsi puolustusmäärärahoja?

Keskustelu Ruotsin turvallisuuspoliittisesta asemasta jatkuu kolmipäiväisessä Sälenin turvallisuuskonferenssissa.

Tänään ääneen pääsee puolustusministeri Peter Hultqvist. Suurin mielenkiinto kohdistuu nyt siihen, kertooko hän puolustusmäärärahojen lisäämisestä.

La La Land ykkönen Golden Globes -gaalassa

La La Landia tähdittänyt Emma Stone sai Golden Globen parhaasta naispääosasta musikaali- tai komediaelokuvassa. Kuva: Paul Buck / EPA

La La Land -elokuva kahmi palkintoja Golden Globe -gaalassa yöllä Suomen aikaa. Se palkittiin parhaana elokuvana musikaalien ja komediaelokuvien sarjassa. La La Land sai Kultaiset maapallot myös muun muassa parhaasta nais- ja miespääosasta sekä parhaasta ohjauksesta.

Parhaana draamaelokuvana palkittiin Moonlight ja parhaana television draamasarjana The Crown.

Fiat lupaa työllistää Yhdysvalloissa

Autonvalmistaja Fiat Chrysler on ilmoittanut työllistävänsä 2 000 ihmistä lisää Yhdysvalloissa. Yhdysvaltalais-italialainen yhtiö aikoo investoida miljardi dollaria kahteen tehtaaseensa seuraavien kolmen vuoden aikana. Yhtiö sanoo osoittaneensa sitoutumista Yhdysvaltain teollisuuden lujittamiseen.

Yhdysvaltain presidentiksi valittu Donald Trump on arvostellut yhdysvaltalaisia autonvalmistajia investoinneista Meksikoon. Ford on jo sanonut aikovansa perua autotehtaiden perustamisen sinne. BMW aikoo sen sijaan pitää kiinni aikeistaan sijoittaa miljardi dollaria Meksikoon.

Arki alkaa pikkupakkasessa

Maanantai on vielä vaihtelevan pilvinen poutapäivä. Selkeintä on Lapissa. Suurimmassa osassa maata on heikkoa pakkasta. Länsirannikolla voi paikoin olla suojaa. Tarkemmat sääennusteet Ylen Sää-sivuilla.