Hyppää sisältöön

Kutistuiko lempipaitasi? Nyrkkisääntö: Älä kuivata rutikuivaksi kuivausrummussa

Vaatteiden kutistumisen voi estää jättämällä ne hiukan kosteiksi. Asiantuntijat ohjeistavat hyödyntämään kuivausrummun kanssa esimerkiksi kuivaustelinettä.

Työtehoseuran mukaan myytti kuivausrummun kuluttavasta vaikutuksesta ei pidä paikkaansa. TTS:n toteuttaman tutkimuksen mukaan vaatteista kuivausrumpuun irtoava nukka on suurilta osin käytöstä johtuvaa ja ainoastaan 10–15 prosenttia johtuu rummusta. Kuva: Hanna Seikola / Yle

Jos lempipaita kutistuu kuivausrummussa, päällimmäisenä tunteena on yleensä harmitus. Tilanne olisi helposti vältettävissä, sillä kyse on usein yksinkertaisesti siitä, että kuivaus on kestänyt liian kauan tai ollut liian kuuma.

Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa vinkkaa, että yksi hyvä konsti on ottaa vaatteet hiukan kosteina ulos ja levitellä tai ripustaa ne toviksi kuivumaan. Hänen mukaansa esimerkiksi henkarilla paidat jälkikuivuvat hetkessä eivätkä välttämättä vaadi silittämistä.

Usein automaattiohjelman jälkeen vaatteet ovatkin hiukan kostean tuntuisia.

– Kun ottaa vaatteet huoneilmaan, niin ne kuivahtavat kuitenkin hetkessä, Marjomaa kertoo.

Nyrkkisääntö on Marjomaan mukaan se, ettei vaatteita kuivata rutikuivaksi. Automaattiset ja hellävaraiset kuivausohjelmat auttavat tässä.

Froteepyyhkeelle kyllä, villapaidalle ei

Samaa mieltä on Kajaanissa ja Oulussa toimivan pesulayritys Pohjolan Pesukarhujen toimitusjohtaja Marko Urpilainen. Jos kotona on tilaa, kannattaa hyödyntää kuivausrummun lisäksi esimerkiksi narua tai telinettä.

– Jos on vähänkin enemmän tilaa, mihin voi laittaa kuivaamaan, niin kuivausrumpua kannattaa käyttää vain sen verran, että saadaan rypyt oiottua, Urpilainen sanoo.

– Kuivausrumpu ei oikein ole hyvä siihen, että kuivataan kuivaksi asti, Urpilainen sanoo.

TTS:n mukaan kuivausrummun käytöstä voi olla hyötyä myös allergikoille, sillä se poistaa tekstiileistä irtonukan ja pesuainejäämiäkin. Allergia- ja astmaliiton mukaan aiheessa ei ole kuitenkaan suurta allergianäkökulmaa – pölyt toki voivat jäädä kuivaajaan. Kuva: Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Tekstiilihuoltoliiton hallituksen puheenjohtaja Samuli Remes ohjeistaa samalla tavalla. Lisäksi hän toteaa, että uudella kuivausrummulla kannattaa aloittaa kuivausasetuksella, joka ei kuivata liian tehokkaasti. Täten käyttäjä oppii sopivat asetukset eri materiaaleille.

Oikea kuivausasetus puolestaan riippuu täysin siitä, mitä on kuivaamassa. Joitakin tuotteita, kuten villapaitoja ei voi kuivausrumpuun edes laittaa. Esimerkiksi froteepyyhkeen kanssa asiaa ei tarvitse miettiä, sillä ne eivät helposti kutistu.

Virhe johtuu yleensä käyttäjästä

Vanhoissa kuivausrummuissa esimerkiksi farkkujen ja paitojen kuivaaminen samaan aikaan voi myös aiheuttaa kutistumista. Rummun automaattinen kuivausohjelma ei osaa välttämättä määrittää kuivaustehoa riittävän tarkasti, jos kuivattavat tekstiilit ovat eri paksuisia ja eri materiaalia.

Kuivausaika määräytyy paksuimpien tekstiilien mukaan, jolloin ohuimmat ovat jo rutikuivia, kun paksuimmat vielä eivät. Täten ohuemmat tuotteet kuivuvat liikaa.

TTS:n tutkija Tarja Marjomaa huomauttaa, että viitisen vuotta markkinoilla olleet kuivausrummut ovat jo niin kehittyneitä, ettei ongelma enää ole suuri. Niistä löytyy esimerkiksi tehokkaita alhaisten lämpötilojen kuivausohjelmia. Marjomaan mukaan etenkin lämpöpumppukuivausrummuissa sensoritekniikka ja ohjelmavalikoima on kehittynyttä. 

Jos pistät kuivausrummun täyteen, niin saat kuivata pitkään.

Samuli Remes

Tasaisimman kuivaustuloksen saa kuitenkin kuivattamalla samaa materiaaleja olevia tekstiilejä. Luonnonkuidut esimerkiksi kuivuvat sekakuituja nopeammin.

– Kovin pienten pyykkimäärien kuivaaminen ei kuitenkaan ole energiataloudellista ja useamman peräkkäisen rummullisen pyörittäminen vie aikaa. Käytännössä pyykki onkin useimmiten sekapyykkiä, jonka voi kuivata sekoitekuituohjelmalla, Marjomaa sanoo.

Marjomaa ohjeistaa tutustumaan käyttöohjeeseen ja eri ohjelmiin. Tulisi muistaa myös hankkia vaatteita, joiden rumpukuivaus on sallittu. Tällöin kutistumisia ei pitäisi tulla.

– Jos kuitenkin jokin vaate kutistuu, siinä on usein joku käyttäjästä johtuva virhe, Marjomaa sanoo.

Älä laita rumpua täyteen

Kuivausrummun käyttöön liittyy muutamia muitakin kompastusaskeleita, joista on hyvä olla tietoinen.

Yksi vinkki on, että käyttää kuivausrumpua riittävän tyhjänä. Työtehoseuran tutkija Marjomaan mukaan esimerkiksi miesten siliäviä kauluspaitoja kannattaa laittaa rumpuun vain kolmannes enimmäistäyttömäärästä.

Samoilla linjoilla on Tekstiilihuoltoliiton Samuli Remes. Hän arvioi, että rumpu kannattaa jättää puolilleen. Jos rumpu on liian täynnä, vaatteet esimerkiksi kuivuvat huonosti ja niistä tulee ryppyisempiä.

– Jos pistät kuivausrummun täyteen, niin saat kuivata pitkään, hän sanoo.

Kun ottaa vaatteet huoneilmaan, niin ne kuivahtavat kuitenkin hetkessä.

Tarja Marjomaa

Mitä muita kikkoja kuivausrummun käyttöön voisi liittyä?

Pohjolan Pesukarhujen toimitusjohtaja Marko Urpilainen sanoo, että tennispallon nakkaaminen untuvatuotteiden sekaan on yksi niksi. Tämä nimittäin pöyhii untuvia. Tulee kuitenkin muistaa, että tennispallosta voi irrota nukkaa.

Urpilainen ohjeistaa myös, että kannattaa kuivattaa nukkaantuvat tuotteet erikseen, sillä niistä tahtoo kuivausrummussa tarttua nukkaa muihin vaatteisiin.

– Uusissa kuivausrummuissa on monta eri ohjelmaa. Niihin kannattaa perehtyä, että mitä ne ovat ja mille ne sopivat. Tärkein vinkki on varmasti, että kuivauksen tulisi tapahtua tuotteen mukaan, Urpilainen sanoo.

.
.