Koe uusi yle.fi

Viikonlopun lumipyry saattoi pelastaa jopa kymmenien saimaannorpan kuuttien hengen

Paljaalla jäällä jopa puolet helmi-maaliskuussa syntyvistä kuuteista olisi kuollut pakkasiin tai päätynyt petojen saaliiksi.

saimaannorppa
saimaannorppa
Ismo Pekkarinen / AOP

Loppiaisviikonloppuna luontoäiti helpotti norpan suojelun ammattilaisten tuskaa. Joulukuussa Saimaalla oli paljasta jäätä ja osittain jopa sulaa vettä.

Tutkijat ovat arvioineet, että pahimmillaan puolet kuuteista voi menehtyä ilman norppaemon lumikinosten sisään kaivamaa talvipesää.

– Lauantaina Saimaan alueella kulki lumisadealue ja tuultakin oli jopa toistakymmentä metriä. Kinosta on jonkun verran syntynyt. Ei tämä vielä ihan riitä, vaikka pesintäolosuhteet ovat jo paljon paremmat, sanoo suojelubiologi Jouni Koskela.

– Muutama lumituisku olisi paikallaan ja sitä nuo sääennusteet tulevalla viikolle lupaavatkin.

Metsähallitus tekee päätöksen mahdollisten apukinosten tekemisestä 18. tammikuuta. Apukinokset on tarkoitus tehdä kahtena seuraavana viikonloppuna. ELY-keskuksen lupa antaa mahdollisuuden tehdä apukinoksia helmikuun puoliväliin saakka.

– Ellei lumi riitä, vapaaehtoisten remmi eli reilusti toista sataa kolaajaa rientää avuksi. Katsomme pidemmän ajan ennusteita ennen päätöstä.

Ainoa riski lumien kanssa Koskelan mukaan on, että viikon kestävä lämmin ja sateinen jakso, joka sulattaisi lumet. Kuluva viikko näyttää luotojen kinosten kannalla se, että lämpötila poikkeaa joinakin päivinä plussan puolella. Tuolloin kinos saisi seuraavan pakkasen aikana napakan kuoren.

Kanta on ollut kasvussa

Saimaannorppa synnyttää helmi-maaliskuun vaihteessa pesään, jonka se on luotojen kylkeen etukäteen kovertanut.

Norppakannaksi arvioidaan tällä hetkellä 360 yksilöä. Se perustuu viime kevään norppalaskentaan. Kuutteja syntyi viime keväänä reilut 80, joten ainakin hetkellisesti kanta kävi yli 400 yksilössä.

– Kun siitä lasketaan luonnollisesti kuolleet, pesäkuolleisuus ja pyydyksiin jääneet, niin kanta lienee 370–380 yksilöä, Jouni Koskela arvioi.

Norpan suojelussa on asetettu tavoitteeksi 400 yksilön kanta vuoteen 2020 mennessä.

Tiesitkö: Yle Areenassa on nyt luontoaiheille omistettu sivu, johon on koottu parhaat luonto-ohjelmat. Tutustu Yle Areenan luonto-sivuun.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyvinvointi

Jäivätkö unet vähiin? Unihoitaja vinkkaa: Kokeile pysäytyssanaa, älä katso kelloa

Meteorit

Leiskuvan tulipallon putoamispaikka selvisi – palat putosivat mallinnuksen mukaan erämaahan

Tieliikenneonnettomuudet

Kuorma-auto törmäsi polkupyöräilijään Akaassa – Nuori poika sai surmansa

Ruokakulttuuri

"Keittiö ei voi jokaista tuulta seurata" – Suomalaisten maku muuttuu verkkaisesti