1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kolesteroli

Tutkimus: Kananmunien syöminen ei lisää muistisairauksien riskiä

Runsaasti kolesterolia sisältävä ruokavalio ei tutkimuksen mukaan näytä lisäävän muistisairauksien riskiä edes niillä, joilla ravinnon kolesteroli nostaa veren kolesterolia geenien takia enemmän kuin muilla.

kolesteroli
Viipaloituja kananmunia.
Ismo Pekkarinen / AOP

Kananmuna päivässä tai kohtuullisen runsaasti kolesterolia sisältävä ruokavalio ei kasvata dementian tai Alzheimerin taudin riskiä, ilmenee Itä-Suomen yliopiston tuoreesta tutkimuksesta, joka julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdessä.

Korkea veren kolesterolipitoisuus on yhdistetty sydän- ja verisuonitautien lisäksi myös suurempaan muistisairauksien riskiin. Ruokavalion kolesteroli vaikuttaa useimmilla kuitenkin vain vähän veren kolesterolipitoisuuteen. Monissa maissa ravitsemussuosituksissa ei enää rajoitetakaan kolesterolin saantia.

Osalla ihmisistä ruokavalion kolesteroli vaikuttaa veren kolesterolipitoisuuteen enemmän kuin muilla. Heillä on APOE4-geeni, joka on sekä sydän- ja verisuonitautien että muistisairauksien riskitekijä. Suomessa APOE4-geeniä on poikkeuksellisen monella, noin kolmasosalla väestöstä.

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) ravinnosta saatavan kohtuullisen runsaan kolesterolin ei havaittu kasvattavan muistisairauksen riskiä myöskään niillä tutkittavilla, joilla on APOE4-geeni.

Aiemmin ei ole ollut tutkimustietoa siitä, miten runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta vaikuttaa muistihäiriöiden riskiin näillä henkilöillä.

Kananmunien syönnistä yllättävää hyötyä

Itä-Suomen yliopistossa toteutetun Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -tutkimuksessa seurattin noin 2 500 miestä 22 vuoden ajan. Heistä yli 300:lla todettiin seurannan aikana muistisairaus, joista suurin osa oli Alzheimerin tautia. Noin kolmanneksella tutkittavista oli APOE4-geeni.

Tutkimuksessa havaittiin, että runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta ei ollut yhteydessä dementian tai Alzheimerin taudin riskiin koko tutkimusaineistossa eikä miehillä, joilla oli APOE4-tyyppi. Myöskään ravinnon merkittävän kolesterolin lähteen, kananmunien, syönti ei ollut yhteydessä riskiin.

Sen sijaan kananmunien syönti oli yhteydessä parempaan tulokseen tietyissä tiedollista suorituskykyä mittaavissa testeissä, tutkimusryhmä havaitsi.

Tutkimuksessa ylimpään vertailuryhmään kuuluvat saivat ruuasta keskimäärin 520 milligrammaa kolesterolia vuorokaudessa ja söivät keskimäärin yhden kananmunan päivässä, joten tutkimuksen tuloksia ei voida yleistää niitä suurempiin saanti- ja käyttömääriin, tutkimusryhmä arvioi. Yhdessä kananmunassa on noin 230 milligrammaa kolesterolia (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi