Myllerryksessä oleva McDonald's myy enemmistön Kiinan toiminnoistaan

Vaikeuksissa rämpivä hampurilaisketju on siirtymässä voimakkaammin kohti franchise-periaatetta.

Kuva: Justin Lane / EPA

Amerikkalainen pikaruokajätti McDonald's myy valtaosan Kiinan ja Hongkongin toiminnoistaan Kiinan valtion omistaman monialayhtiö Citicin ja kansainvälisen pääomasijoitusyhtiö Carlyle Groupin muodostamalle yhteenliittymälle. Kaupan arvo on vajaat 2,1 miljardia dollaria.

Citic ja sen sijoitusyksikkö Citic Capital omistavat uudesta yhtiöstä 52 prosenttia. Carlyle Group omistaa 28 prosenttia ja McDonald's loput 20 prosenttia.

Vuonna 1990 Kiinassa toimintansa aloittaneella McDonald'silla on tällä hetkellä yli 2 400 ravintolaa manner-Kiinassa ja Hongkongissa. Hampurilaisketju työllistää yli 120 000 kiinalaista.

Kohti franchise-myyntiä

McDonald's on jo useamman vuoden kärsinyt huonosta tuloskunnosta. Kasvu on ollut heikkoa niin kotimarkkinoilla kuin Kiinan kasvavilla markkinoilla.

Kaksi vuotta sitten hampurilaisjätti alkoi hakea uutta suuntaa toimitusjohtajaksi nousseen Steve Easterbrookin johdolla. Yksi uusista suunnista on yrityksen kehittäminen voimakkaammin kohti franchise-ketjua. Suomessa McDonald's toimii pääosin franchising-periaatteella.

McDonald'sin pitkän aikavälin tavoitteena on muuttaa 95 prosenttia ravintoloistaan franchise-omisteisiksi. Ravintoloiden pyörittämisen sijaan McDonald's aikoo keskittyä ruokalistojen suunnitteluun ja ravintoloiden mukavuuden parantamiseen.

Kiinassa uusi yhtiö aikoo keskittää kasvupyrkimyksensä pienempiin kaupunkeihin. Yhtiön tavoitteena on avata 1 500 uutta hampurilaisravintolaa Kiinaan ja Hongkongiin viiden vuoden aikana.

Lähde: AFP, AP