Alkoholisairauksiin liittyvät lyhyet sairaalakäynnit lisääntyivät 55 prosentilla – THL: Vuodeosastolla alkoholisteja on kallista hoitaa

Moni alkoholisairauksista kärsivä on lähetetty viime vuosina sairaalasta kotiin aiempaa nopeammin. Hoito on kallista ja alkoholihaittojen välittömät kulut nousevat vuosittain 1,3 miljardiin euroon. Alan lääkäri maksattaisi aiempaa suuremman osan kuluista potilailla.

alkoholin aiheuttamat sairaudet
Olutpullo sängyn vieressä lattialla.
Tiina Jutila / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tänään julkaiseman tilaston mukaan alkoholisairauksien hoitojaksot ja hoitovuorokaudet vähentyivät kahdeksan prosenttia vuosina 2010-2015. Erikoissairaanhoidon polikliiniset käynnit puolestaan lisääntyivät alkoholisairauksissa jopa 55 prosenttia.

Saman suuntainen kehitys on nähtävissä muun muassa alkoholiriippuvuuden hoitojaksoissa. THL:n Päihdetilastollisessa vuosikirjassa (siirryt toiseen palveluun) arvellaan muutoksen heijastavan sekä lyhentyneitä hoitoaikoja terveydenhuollossa, että muiden tarjolla olevien päihdepalvelujen vähenemistä. Säästöt nousevat vääjäämättä mieleen.

On paljon halvempaa hoitaa alkoholiongelmaisia polikliinisesti kuin hoitamalla heitä vuodeosastolla.

Thomas Karlsson, THL

– Luultavasti terveydenhuollossa on jouduttu vähentämään resursseja. On paljon halvempaa hoitaa alkoholiongelmaisia polikliinisesti kuin hoitamalla heitä vuodeosastolla, toteaa THL:n erikoistutkiija Thomas Karlsson.

Karlssonin mukaan alkoholin aiheuttamat välittömät haittakustannukset nousevat Suomessa vuositasolla 1,3 miljardiin euroon. Varovaisen arvion mukaan välillisiä haittakustannuksia on lähes yhtä paljon.

"Omavastuu voi hillitä juomista"

Alkoholijuomista maksettava vero kattaa suurin piirtein niiden aiheuttamat välittömät haittakustannukset. Välilliset kulut katetaan yhteiskunnan varoin.

Satakunnan keskussairaalan sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Veikko Moilanen maksattaisi huomattavasti nykyistä suuremman osan kuluista potilailla itsellään. Hän uskoo, että omavastuu voisi hillitä joidenkin juomista.

– Voi olla, että ongelmajuojia olisi vähemmän, jos hoitoon joutuisi laittamaan omaa rahaa. Konkretia tulisi silloin nopeasti esiin.

Moilanen ymmärtää, että alkoholistille juomisen rajoittaminen voi olla hankalaa. Siitä huolimatta hän pitää näkemyksestään kiinni – tasapuolisuuden nimissä. Sairaanhoito on kallista ja kulut kuormittavat kaikkia suomalaisia. Esimerkiksi vuorokausi tehohoidossa maksaa 3 000 - 5 000 euroa.

Jos jotain hoidetaan pitkiä aikoja yhteiskunnan varoilla, miksei muillakin olisi siihen oikeus?

Veikko Moilanen, Satakunnan keskussairaala

– Jos jotain hoidetaan pitkiä aikoja yhteiskunnan varoilla, miksei muillakin olisi siihen oikeus? Kaikkihan me maksamme veroja. Jos niistä käytetään 500 000 euroa maksansiirtoon, miksei muille anneta mahdollisuutta käyttää tuollaista summaa?

Vaikutusta vakuutusmaksuihin

Aihe on arka. Lääkärinä 25 vuotta työskennellyt Veikko Moilanen pohti asian esiin nostamista tarkkaan. Hän halusi kuitenkin aiheuttaa keskustelua, jotta alkoholihaittojen aiheuttamiin kustannuksiin kiinnitettäisiin aiempaa enemmän huomiota.

Julkisen terveydenhuollon kustannukset ovat oma asiansa, mutta Moilanen toivoo, että asiaan kiinnitettäisiin huomiota myös muun muassa vakuutusyhtiöissä.

– Jos potilas on itse aiheuttanut juomisellaan maksasairauden tai tupakoinnillaan keuhkosairauden, ei vakuutusyhtiön pitäisi korvata kuluja. Muuten kaikkien vakuutusmaksut nousevat pitkällä tähtäimellä.