Lakutehtaan vastaisku uudelle tupakkalaille: Lakupiippu saattaa muuttua saksofoniksi – "Kyllä me tämän leikin osaamme"

Lakupiipun muuttuminen K18-tuotteeksi oli uutisankka, mutta 800 000 lakupiippua vuodessa valmistavan Kouvolan Lakritsin mukaan jo bonusten vieminen lakupiipuilta on vastoin maalaisjärkeä.

tupakkalaki
Kouvolan Lakritsin lakutehtailija Timo Nisula
Juha Korhonen / Yle

Uusi tupakkalaki on herättänyt hämmennystä lakritsinvalmistajien keskuudessa. Vuoden 2017 alusta lähtien S-ryhmä ja Kesko eivät enää saa maksaa bonusta lakupiipuista. Muutos johtuu uudesta tupakkalaista.

Kouvolan Lakritsi valmistaa 800 000 lakupiippua vuodessa pääosin vientimarkkinoille.

– Kyllähän tämä on höpöhöpöä maalaisjärjen kannalta. Lainsäätäjällä on kuitenkin toinen näkemys, sanoo lakutehtailija Timo Nisula.

Jos piippujen valmistus tulevaisuudessa muuttuu uhatuksi, yrittäjällä on suunnitelma valmiina.

Voimme vaihtaa lakupiipulle toisen nimen, niin sitten on kaikki hienosti maailmassa.

Timo Nisula

– Jos valvovat viranomaiset osaavat tämän leikin, niin kyllä mekin osaamme. Voimme vaihtaa lakupiipulle toisen nimen, niin sitten on kaikki hienosti maailmassa. Lakupiippuhan näyttää myöskin saksofonilta ja myös Kymijoessa elävältä uudelta, ennen tuntemattomalta merihevoslajilta jokihevoselta, visioi Nisula.

Viime viikolla jotkut tiedotusvälineet uutisoivat virheellisesti myös siitä, että lakupiipusta olisi tullut uuden lain myötä K18-tuote. Valvira kuitenkin oikaisi myöhemmin, että tämä uutinen ei pitänyt paikkaansa.

Bonuksia lakupiipuista ei kuitenkaan enää saa.

Ei suurten firmojen matkimista

Kouvolan Lakritsi on viime vuosina kasvanut ja tällä hetkellä veroton liikevaihtovaihto on runsaat kolme miljoonaa euroa vuodessa.

Työntekijöitä palkattiin lisää viime vuonna. Tällä hetkellä tehtaalla on 20 työntekijää.

– Kotimarkkinoilla ei ole parina viime vuotena tapahtunut oikein mitään, mutta silti olemme nostaneet liikevaihtoamme, sanoo lakutehtailija Timo Nisula.

Yhtiön tuotannosta noin neljäsosa menee vientiin. Ulkomaille on viety esimerkiksi chili-, mustikka- ja puolukkalakua.

Emme voi olla koskaan suurin ja kamppailla isojen kanssa niiden välineillä.

Timo Nisula

– Emme voi olla koskaan suurin ja kamppailla isojen kanssa niiden välineillä. Meidän on tehtävä vähän erilaisia juttuja omilla vahvuuksillamme.

Nisulan mukaan uudet keksinnöt ovat liittyneet myös pakkauksiin ja tuotteiden esiintuomiseen.

Kouvolan Lakritsia on tehty samassa tehdaskiinteistössä monta kymmentä vuotta.

– Olemme vähän katselleet, miten täällä voisi vähän seiniä laajentaa.

Suomen verotus järkevää

Vaikka Nisulan mielestä suomalaiset ovat paljon parempia valittamaan kuin tekemään jonkin asian puolesta jotain, niin maa on yrittäjän silmissä mennyt parempaan suuntaan ja talouskin on kääntynyt parempaa kohti.

– Byrokratiaa on, mutta keskimäärin Suomi on hyvä maa yrittää. Olosuhteet ovat täällä jotenkin ennakoitavissa ja verotus on jotenkin järkevää.

Vähän yli viisikymppinen Timo Nisula sanoo, että yrittäjyys on ollut hänelle oikeastaan ainoa vaihtoehto.

Vajaat kymmenen vuotta sitten Nisula siirtyi Kouvolan Lakritsin toiseksi tehtailijaksi. Vuonna 2014 yhtiö siirtyi yksin hänen omistukseensa.

– Tuote oli kunnossa. Haluan kuitenkin nostaa tämän tuotemerkkinä vielä paljon korkeammalle ja kehittää myyntiä, markkinointia ja uusia tuotteita.

Klo 11:05: Tekstiä täydennetty. Lisätty tieto joidenkin tiedotusvälineiden viime viikolla julkaisemasta virheellisestä uutisesta, jonka mukaan lakupiipusta olisi tullut uuden lain myötä K18-tuote. Valvira oikaisi myöhemmin, että tämä uutinen ei pitänyt paikkaansa. Bonuksia lakupiipuista ei kuitenkaan enää saa.