Olympiastadionin remontti paisuu, poliitikot pettyivät: "Ei niinkään voi toimia, että urheiluhankkeet maksavat miten paljon vain"

Olympiastadionin remontin hintalappu on nyt yli 260 miljoonaa euroa, yli 50 miljoonaa enemmän kuin alun perin arvioitiin.

Helsingin olympiastadion
Havainnekuva uudistetusta Olympiastadionista.
Tällainen Olympiastadionista on määrä tulla.Työyhteenliittymä K2S ja NRT

Helsingin valtuustoryhmissä ollaan pettyneitä siihen, että Olympiastadionin remontti on paisumassa alun perin arvioidusta.

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina lisärahoituksen kokouksessaan yksimielisesti. Kaupunginvaltuustolle esitetään, että Helsinki päättää rahoittaa hanketta vielä 26 lisämiljoonalla.

Kun summassa huomioidaan myös valtion osuus, on remontin hintalappu nyt yli 260 miljoonaa euroa, noin 52 miljoonaa euroa enemmän kuin alun perin on ennakoitu.

Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginhallituksen jäsen Otso Kivekäs on ei pidä budjetin ylittymistä hyvänä asiana.

– Asia täytyy tietysti käydä läpi ja kysyä, onko mahdollisuuksia selvitä vähemmällä rahalla.

– Koska ei ihan niinkään voi toimia, että urheiluhankkeet maksavat miten paljon vain yli budjetin ja se sitten aina vain maksetaan, hän lataa.

Helsingin kaupunki ja valtio maksavat Olympiastadionin remontin ja laajennuksen kustannukset puoliksi. Valtio tulee puoliksi mukaan myös uuteen lisärahoitukseen, mikäli Helsinki hyväksyy uuden budjetin, sanoo stadionin toimintaa pyörittävän Stadion-säätiön toimitusjohtaja Maija Innanen.

Stadion-säätiö: Viivästystä tulee varmasti

Innanen selittää hinta-arviota muun muassa pääkaupunkiseudun nousevilla rakennuskustannuksilla.

– Rakentaminen on erityisesti pääkaupunkiseudulla hyvin voimakkaassa nousujohteessa. Sen johdosta urakkatarjoustenkin hinnat ovat nousseet.

– Toinen syy on katsomoiden kattamiseen liittyvät ongelmat eli lähinnä rakennettavien näköesteettömien paikkojen kalleus.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan hanke olisi valmis vuonna 2019.

– Totta kai tällaiset asiat vaikuttavat myös aikatauluun, mutta tarkemmin voidaan sanoa sitten, jos projektijohtourakoitsija pääsee aloittamaan. Aikataulu pystytään katsomaan tarkemmin heidän kanssaan ja selvittämään, miten sitä voitaisiin kiristää, Innanen kommentoi.

Onko mahdollista, että valmistuminen venähtää seuraavaan vuoteen, vuoteen 2020?

– En osaa arvioida. Viivästystä tulee varmasti, mutta se täytyy katsoa yhdessä mahdollisesti valittavan projektijohtourakoitsijan kanssa.

"Vaikea Olympiastadionia on keskenkään jättää"

Vihreät ei ole Helsingissä ainoa ryhmä, joka on uuteen hinta-arvioon pettynyt.

– Ylipäätään kun on huomattu, että nämä julkisen sektorin rakennushankkeet ylittyvät budjettien osalta, niin ei se mukavalta tunnu, toteaa SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Tomi Sevander. Hän jatkaa:

– Siinä on aina omanlaistaan mystiikkaa, minkä takia kustannukset tuppaavat nousemaan juuri täällä Helsingissä. Varmasti perustelut ovat ihan ok, eikä niihin pysty vastaankaan väittämään.

Havainnekuva uudistetusta Olympiastadionista.
Aikataulun mukaan rakennustyöt ajoittuvat vuosiin 2016–2019. Havainnekuva.Työyhteenliittymä K2S ja NRT

Tieto remontin paisumisesta on otettu pettymyksellä vastaan myös kokoomuksessa, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Tatu Rauhamäki.

– Urakkatarjoukset ylittävät huomattavalla mittakaavalla sen, mitä aikanaan ennakoitiin ja oletettiin. Mutta tässä tilanteessa – ainakin minun mielestäni – Olympiastadion pitäisi saada siihen kuntoon, mitä on tavoiteltu, kun tähän työhön on lähdetty.

Rauhamäki myöntää, että yli 50 miljoonaa euroa on paljon rahaa, siitä huolimatta, että se on tarkoitus jakaa puoliksi valtion ja Helsingin kaupungin kesken.

– Toinen vaihtoehto olisi ollut, että oltaisiin karsittu hyvin voimakkaasti muun muassa stadionin kattamisesta, joka on ollut pitkäaikainen haave. On vaikea ajatella, että tässä vaiheessa tehtäisiin niin sanotusti torso ratkaisu.

Tomi Sevanderin ja Rauhamäen lailla myöskään vihreiden Otso Kivekäs ei täysin tyrmää lisämiljoonia.

– Vaikea Olympiastadionia on keskenkään jättää. Pakko se on jollain tapaa loppuun saada.

– Ymmärrän, että Olympiastadion on aivan erityinen rakennus ja sen huomattava muutostyö on riskialttiimpi hanke kuin jotkut muut, mutta kyllä tämä jotain kertoo siitä, että budjetointi ei ole ehkä ollut ihan kohdallaan, Kivekäs sanoo.