Pelastuslaitokset vaativat sammutusjärjestelmiä tuulivoimaloihin

Uusiin rakennettaviin tuulivoimaloihin sammutusjärjestelmistä tulisi mahdollisesti jatkossa pakollisia. Nykyisellään tuulivoimaloissa ei vaadita sammutusjärjestelmää.

tuulienergia
Palanut tuulimylly Haminassa.
Minna Heikura / Yle

Pelastuslaitokset haluaisivat parantaa tuulivoimaloiden paloturvallisuutta. Pelastuslaitosten maanlaajuinen kumppanuusverkosto tulee vaatimaan sammutusjärjestelmiä uusiin tuulivoimaloihin. Mahdollisesti jatkossa järjestelmistä tulisi pakollisia.

– Sammutusjärjestelmiä voidaan jatkossa vaatia rakennustarkastusvaiheessa, kun päästään tarpeeksi ajoissa vaatimaan, sanoo Kymenlaakson pelastuslaitoksen palopäällikkö Jukka Ruuskanen.

Jo olemassa olevien tuulivoimaloiden paloturvallisuuteen voidaan saada parannusta vetoamalla toiminnanharjoittajiin, että voimaloihin rakennettaisiin jokin automaattinen sammutusjärjestelmä jälkikäteen.

Tuulivoimalan sammutusjärjestelmä on teknisesti vaikeaa

Nykyisellään tulipalon varalle ei tuulivoimalassa vaadita sammutusjärjestelmää. Haminassa paloi viikonloppuna tuulivoimala Paksuniemessä, mutta 100 metrin korkeudesta sitä ei voitu sammuttaa.

– Jos 100 metrin korkeudessa oleva voimala syttyy palamaan, niin tehtävissä on hyvin vähän, koska kohde on vaikeasti saavutettavissa, perustelee Haminan Energian verkostoliiketoiminnan Kalevi Mattila.

– Tuulivoimalassa ei ollut sammutusjärjestelmää, koska sitä ei vaadita. Toisaalta järjestelmän rakentaminen 100 metrin korkeuteen on teknisesti äärimmäisen haastavaa, myöntää johtaja Kalevi Mattila Haminan Energialta.

Palanut tuulivoimala puretaan

Haminan Energian tuulivoimalan palon syttymissyyn on selvinnyt. Häiriötilanteeseen reagoitiin, mutta paloa ei silti saatu estettyä. Pyrkimyksenä on vielä selvittää palon eteneminen ja siihen johtaneet vaiheet tuulivoimalan turbiinissa. Palanut tuulivoimala puretaan lähikuukausina.

Alue on edelleen eristettynä. Alueella on liikkuminen kielletty 200 metrin säteellä.

Tuulivoimalapalot ovat Suomessa erittäin harvinaisia.

Juttua muokattu 9.1.2017 klo 16.55 palon syttymissyyn tutkinnan osalta