Hyppää sisältöön

Purjelennon korkeusennätys ei toteutunut Ruokolahdella – "Tähän hommaan kuuluu yltiöoptimismi"

Ruokolahdella yritettiin loppiaisena vintturivetoisen purjelennon epävirallista korkeusennätystä. Haluttuun yli 1600 metriin ei päästy sivutuulen vuoksi.

Näkymä Saimaalle purjekoneesta loppiaisena. Kuva: Hannu Koho / Imatran Ilmailukerho

Ruokolahden Kaljaniemenselällä yritettiin loppiaisperjantaina vintturivetoisen purjelennon korkeusennätystä, siinä kuitenkaan onnistumatta. Kone saatiin nousemaan Kaljanniemenselältä vintturia käyttäen 1362 metriin.

– En ole kuullut muualta, että Suomessa olisi yhtä korkealle päästy vintturilla, kertoo Imatran Ilmailukerhon varapuheenjohtaja Hannu Koho.

Koneen nostossa yläilmoihin käytettiin 3,5 kilometriä pitkää köyttä. Lentoa haittasi sivutuuli, vaikka vastatuulta haluttiin. Suomen Ilmailuliiton lajipäällikön mukaan vinttaukselle ei ole omaa ennätysluokkaa.

– Suomessa purjelennon virallinen korkeusennätys on Heikki Harjuvaaralla, joka on 9110 metriä, kertoo lajipäällikkö Jari Lehti.

Tavoitteena 1600 metriä

Imatran Ilmailukerho yritti rikkoa 1600 metrin rajan. Kohon mukaan Suomessa on aiemmin päästy 1260 metriin, joka ylittyi loppiaisena. Aiempi korkeus saavutettiin 70-luvulla Imatran Immolan kentältä kovassa tuulessa. Siitä on merkintäkin kenttäpäiväkirjassa.

– Saksassa on kuulemma päästy 1600 metriin, mutta siitä en ole nähnyt vahvistusta. Kaljaniemenselältä on realistista päästä 1700 metriin ja ylikin, jos vaan tuuli sattuu oikeaan kohtaan, kertoo Koho.

Uusi yritys

Uutta yritystä voidaan kokeilla, jos lunta ei kerry jäälle liikaa. Yksi ajankohta voi koittaa keväällä pääsiäisen aikoihin, kun lumi alkaa sulaa jään päältä. Silloin voitaisiin käyttää useampaa konetta.

– Tähän hommaan kuuluu semmoinen yltiöoptimismi, että jos nyt tulisi vielä hyviä jäitä uuteen yritykseen, toteaa varapuheenjohtaja Hannu Koho.