1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Germanwings

Saksa lopetti Germanwingsin tuhon tutkimukset: Vain yksi syyllinen

150 ihmistä kuoli, kun perämies ohjasi matkustajakoneen päin vuorenseinämää Ranskan Alpeilla toissa vuoden maaliskuussa.

Kukkia ja kynttilöitä Germanwingsin lentoturman muistomerkillä Le Vernetin kaupungissa Ranskassa. Kuva: Arnold Jerocki / EPA

Saksalaissyyttäjät ovat lopettaneet Germanwingsin matkustajakoneen tuhoutumisen tutkimukset lähes kaksi vuotta sen jälkeen, kun perämies ohjasi koneen tahallaan vuoren seinämään Ranskan Alpeilla.

Düsseldorfin syyttäjän Christoph Kumpan mukaan ei ole mitään viitteitä siitä, että kukaan muu kuin perämies Anders Lubitz olisi ollut osasyyllinen Barcelonasta Düsseldorfiin matkalla olleen koneen tuhoutumiseen ja 150 ihmisen kuolemaan 24. maaliskuuta 2015.

Lubitz lukitsi kapteenilta pääsyn ohjaamoon ennen kuin syöksi koneen päin vuorta. Kaikki koneessa olleet kuolivat.

Lubitz oli kärsinyt masennuksesta ja pelännyt menettävänsä näkönsä, mutta salasi ongelmansa työnantajaltaan.

Syyttäjät katsovat, ettei Lubitzin lääkärien, koneen kapteenin eikä Germanwingsin tai sen emoyhtiön Lufthansan voi katsoa olevan osavastuussa surmista. Myöskään Lubitzin vanhemmat tai elämänkumppani eivät tienneet hänen itsemurha-aikeistaan, syyttäjät arvioivat Süddeutsche Zeitung (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan.

Ranskan viranomaisilla on käynnissä oma tutkimuksensa tapahtumista.