1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikokset

Syyttäjä: "Panettelevaa vihapuhetta", Sebastian Tynkkynen kiistää rikokset

Kesällä julkaistut Facebook-kirjoitukset veivät kohupoliitikko Sebastian Tynkkysen (ps.) käräjäoikeuteen. Syyttäjä vaatii hänelle sakkoja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta. Tynkkynen kiistää syyllistyneensä rikoksiin.

Sebastian Tynkkynen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Kuva: Yle

Oulun käräjäoikeudessa käsitellään keskiviikkona Perussuomalaiset Nuoret ry:n hallituksen puheenjohtajana vuosina 2015–2016 toiminutta Sebastian Tynkkystä vastaan nostettuja syytteitä.

Syyttäjä vaatii oululaiselle Tynkkyselle yhteistä sakkorangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet heinäkuussa 2016.

Rikoslain mukaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on tuomittava sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Uskonrauhan rikkomisesta rangaistusseuraamus on sakkoa tai vankeutta enintään kuusi kuukautta.

Vaati islamin kitkemistä

Oulun käräjäoikeus julkisti poikkeuksellisesti syyttäjän haastehakemuksen maanantaina, kaksi päivää ennen rikosjutun pääkäsittelyä. Yleensä haastehakemus tulee julkiseksi vasta oikeudenkäynnissä. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on määrännyt kihlakunnansyyttäjä Juha Karikosken ajamaan syytettä.

Haastehakemuksen mukaan Sebastian Tynkkynen on julkaissut Facebook-sivullaan oman ilmoituksensa mukaan poliittisen vaikuttamisen tarkoituksessa kirjoituksia. Hän vaatii muun muassa islaminuskon kitkemistä pois Suomesta sekä islamia tunnustavien ihmisten poistamista maasta heidän uskontonsa perusteella.

Lisäksi Tynkkynen väitti heinäkuussa julkaisemassaan kirjoituksessaan islaminuskoa noudattavien muslimien Suomessa oleskelun merkitsevän terrorismin uhkaa ja yhteiskuntarauhan menettämisen vaaraa.

"Panettelevaa vihapuhetta"

Tynkkysen kirjoituksissaan esittämät näkemykset ovat syyttäjän mukaan harkittuja, luonteeltaan rasistista sekä muukalaisvihamielistä solvaavaa ja panettelevaa vihapuhetta.

Syyttäjä katsoo lisäksi, että Tynkkysen toiminta poliittisessa järjestössä ei vähennä hänen vastuutaan. Tynkkysen käyttämät ilmaisut eivät syyttäjän mukaan hänen väittämänsä poliittisen vaikuttamistarkoituksenkaan takia nauti sananvapauden suojaa, eikä niiden esittämiseen ole ollut muutakaan hyväksyttävää perustetta.

Uskonrauhan rikkomisesta syyttäjä katsoo, että Tynkkynen on tahallaan julkisesti herjannut ja häpäissyt sitä, mitä uskonnonvapauslaissa tarkoitetut islamilaiset yhdyskunnat pitävät pyhänä. Syyttäjän mielestä Tynkkysen lausuma ei nauti sananvapauden suojaa.

Kiistää rikoksen

Sebastian Tynkkynen on poliisin esitutkinnassa tunnustanut laatineensa viestit ja julkaissut ne Facebook-sivullaan.

Hän on kuitenkin kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Tynkkynen on kertonut, että kyse on ollut poliittisesta vaikuttamisesta, eikä hänen tarkoituksensa ollut kiihottaa ketään islaminuskoisia ihmisiä vastaan, vaan kritisoida islaminuskoa ja sen arvoja.