Ulkomaalaisten osuus rakennustyöntekijöistä pienentynyt

Rakentamisen lisääntyminen on kasvattanut rakennustyöntekijöiden määrää lähes puolella.

Rakentamisen lisääntyminen
Helsingin Jätkäsaari.
Helsingin Jätkäsaari.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Aiempaa useampi rakennustyömailla töitä paiskiva on suomalainen, ilmenee Rakennusteollisuus RT:n tuoreimmasta työvoimakyselystä. Ulkomaalaisten rakennustyöntekijöiden osuus on kolmessa vuodessa laskenut 22 prosentista 17 prosenttiin. Viime vuonna Suomessa työskenteli reilut 8 000 ulkomaalaista rakennustyöntekijää.

Infrarakentamisen puolella ulkomaalaisten osuus on pysytellyt 10 prosentissa.

RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari arvelee, että vuonna 2013 käyttöön otettu pakollinen veronumero ja vuotta myöhemmin voimaan tullut laki ilmoitusmenettelystä ovat osittain suitsineet keikkatyöläisten lähettämistä Suomeen. Aliurakoitsijat ovat velvoitettuja ilmoittamaan työtekijöidensä tiedot kuukausittain päätoteuttajalle, joka on puolestaan velvollinen ilmoittamaan tiedot verottajalle.

– Myös osa ulkomaisista rakentajista on asettunut maahamme pysyvästi ja saanut Suomen kansalaisuuden, Kari sanoo.

Tuhansia uusia työpaikkoja

Rakennusbuumi on synnyttänyt tuhansia uusia työpaikkoja, joista suurin osa on siis mennyt suomalaisille työntekijöille. Rakennusteollisuuden jäsenyritysten palkkalistoilla oli viime vuonna reilut 46 300 työntekijää, mikä 47 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013.

Valtaosa rakennusalan kasvusta on Uudeltamaalta, jossa on käynnissä useita poikkeuksellisen suuria hankkeita. Suuret hankkeet näkyvät tilastoissa työmaiden kokonaismäärän vähentymisenä.

Rakennusteollisuuden työvoimakyselystä myös selviää, että kysynnän voimakas kasvu on lisännyt aliurakoitsijoiden käyttöä. Aliurakoitsijat ja vuokratyövoima muodostavat yhdessä 79 prosenttia rakennustyömaiden työvoimasta, kun kolme vuotta sitten vastaava osuus oli 68 prosenttia. Infrarakentamisessa osuus on 55 prosenttia.

Rakennusteollisuus RT:n työvoimakyselyyn vastasi 206 talonrakennusyritystä ja 102 infratoimialan yritystä.