1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikesakko

Hallitus peruu sakkojen jättikorotukset – rapsut kiristymässä aiottua vähemmän

Päiväsakkojen piti alun perin tuplaantua. Nyt sakkoja valmistellaan korotettavaksi selvästi vähemmän kuin hallitus aiemmin oli esittänyt.

Muun muassa ylinopeussakkoihin oli esitetty roimia korotuksia. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Päiväsakkoja ei tuplatakaan, vaan niitä aiotaan korottaa selvästi vähemmän kuin hallitus esityksessään aiemmin ehdotti.

– Päiväsakkoja ja rikesakkoja on molempia päätetty korottaa 20 prosenttia nykyisestä, mutta vain sillä edellytyksellä, että tämä kohtuullistettu ehdotuskin täyttää perustuslain vaatimukset, korostaa eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Kari Tolvanen (kok.).

Hallitus on päässyt korotuksista alustavaan sopuun. Viime helmikuun alussa eduskunnalle jätettyä esitystä ei vedetä takaisin, vaan korotuksia vain sorvataan kohtuullisemmaksi aiemmasta.

Alun perin päiväsakot oli määrä tuplata nykyisestä ja rikesakkohaarukan piti hypätä 140–200 eurosta 175–285 euroon, korotusta noin 25 prosenttia. Vielä kesällä 2015 ylinopeuden rikesakosta selvisi 70–115 eurolla. Rikesakot tuplattiin vuosi sitten syyskuussa.

Koko syksy neuvoteltu

Hallituksen liki vuosi sitten esittämä sakkopaketti kohtasi suurta vastustusta jo keväällä. Asiantuntijat laidasta laitaan tuumivat lausunnoissaan, ettei sakkoja voi korottaa perustelemalla niitä pelkästään valtion rahasäkin paikkauksella. Eduskunnan perustuslakivaliokunta asettui samalle kannalle.

Penättiin myös liikenneturvallisuuteen liittyviä syitä. Hallituspuolueet hakivat hyväksyttäviä perusteluita sakkopaketille koko syksyn, kunnes joulukuussa yhteinen näkemys viimein löytyi. Perustuslaillisuus pitää silti vielä syynätä.

Hallitusohjelman kirjauksen mukaisesti sakkokorotuksilla tavoiteltiin 53–56 miljoonan euron vuosittaisia lisätuloja. Korotusten lievennys voi laskea sakkotuottoa aiemmin kaavaillusta, mutta toisaalta ajonopeuksien automaattivalvonnan tehostuminen on kasvattanut rikesakkomääriä selvästi. Se nostaa valtion viime vuoden rikesakkotuloja noin yhdeksällä miljoonalla eurolla.

Ajonopeuksia valvovat tolppakamerat välähtivät viime vuonna ennätykselliset 556 000 kertaa. Rikesakko lähti 227 000:lle.