Video: Maailmalla huomiota herättänyt jääkaruselli pyörii pian myös Helsingissä

Lohjalaiseen mökkirantaan sahattu jääkaruselli on herättänyt laajaa mielenkiintoa. Helsinki saa oman karusellinsa lähiaikoina.

Talvisää
Uutisvideot: Huikea jääkaruselli mökkirannassa
Uutisvideot: Huikea jääkaruselli mökkirannassa

Moottorisaha, kirves, lapio ja perämoottori. Jääkaruselli syntyy varsin yksinkertaisilla varusteilla, jos vain sää on suotuisa ja into kohdallaan.

Energia-asiantuntijana, tietokirjailijana ja erinäisten teknisten vempaimien rakentajana kunnostautunut Janne Käpylehto toteutti karusellin omaan mökkirantaansa loppiaisena.

– Kun näin jääkarusellivideoita netissä, niin päätin heti, että sellainen täytyy tehdä.

Halkaisijaltaan noin 12-metrisen karusellin sahaaminen Kirmusjärveä peittävään, 20-senttiseen jääkanteen kesti nelisen tuntia.

– Yritin valmistella sahausta edellisiltana, mutta ura jäätyi yön aikana täysin umpeen, joten siitä ei ollut oikeastaan mitään hyötyä.

Janne Käpylehdon ensimmäinen jääkaruselli syntyi loppiaisviikonloppuna Lohjan Kirmusjärvelle.
Janne Käpylehto

Helsinki saa oman jääkarusellinsa lähiaikoina

Janne Käpylehto julkaisi karusellistaan nettivideon Youtube-palveluun, jossa se on muutamassa päivässä kerännyt tuhansia katselukertoja. Seuraavaksi mies aikoo toteuttaa neljä kertaa suuremman karusellin Helsinkiin.

– Olen saanut mielenkiintoisia yhteydenottoja monilta tahoilta ja varmaan kuukauden sisään tällainen ilmestyy Helsinkiin. Mahdollisia paikkoja voisivat olla esimerkiksi Lapinlahti tai Vanhankaupunginlahti. Lautalle on tarkoitus laittaa baaritiski, sauna, sohvia ja esiintymislava bändille.

Suurin kysymysmerkki toteutuksessa on sää. Karusellin rakentaminen vaatii paksua ja railotonta teräsjäätä. Aurinkoakin tarvitaan, sillä karusellia on tarkoitus pyörittää aurinkoenergialla. Kirmusjärven lauttaa Käpylehto pyöritti tavallisella bensakäyttöisellä perämoottorilla, mutta Helsingissä pyöritään äänettömien sähköperämoottoreiden voimin.

Janne Käpylehdon ensimmäinen jääkaruselli syntyi loppiaisviikonloppuna Lohjan Kirmusjärvelle.
Janne Käpylehto

Tavoitteena 10 miljoonaa katsojaa

Kokeilunhalun lisäksi Janne Käpylehtoa ajaa eteenpäin halu näyttää talvista Suomea maailmalle.

– Minulla on ollut kansainvälinen näkökulma mielessä alusta lähtien. Haluan näyttää, että Suomessa osataan pitää hauskaa, vaikka on kylmä.

Helsinkiin rakennettava karuselli on herättänyt myös kansainvälisen median mielenkiinnon. Omalle, tulevalle nettivideolleenkin Käpylehto povaa jättiyleisöä.

– Päätin jo ennen kuin sahasin yhtään mitään, että miljoonat ihmiset katsovat näitä videoita. Isosta karusellista tehtävälle videolle on tarkoitus saada 10 miljoonaa katsojaa.

Helsinkiin tulevaa karusellia ei suinkaan tehdä moottorisahalla, vaan telaketjuvetoisella koneella, joka on Käpylehdolla jo työn alla.

– Käsipelillä ison karusellin tekeminen olisi todella kova urakka!