Itä-Euroopan pakkaset jatkuvat – kodittomia kuolee monissa maissa

Ankarimmat pakkaset ovat Itä-Euroopassa ohi, mutta hyvin talvinen sää jatkuu edelleen.

Talvisää
Romania lumisade.
Poliisi oli sulkenut päätien Bukarestissa lumisateen takia.Bogdan Cristel / EPA

Viikonloppuna alkaneet pakkaset jatkuvat kaikkialla itäisessä Euroopassa.

Lämpötilat ovat yleisesti olleet toistakymmentä astetta pakkasella Saksasta Turkkiin ulottuvalla alueella. Kylmintä oli mahdollisesti Serbian eteläosassa sijaitsevassa Sjenicassa, missä elohopea laski sunnuntaina -33 asteeseen.

Kylmää on ollut myös Välimeren alueella. Espanjassa lapset ovat luistelleet jäätyneellä joella ja Etelä-Italiassa on kahlattu lumihangissa, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun). Istanbulin lentokenttä suljettiin lumentulon vuoksi.

Laivaliikenne on keskeytetty Istanbulissa, Bosporin salmessa huonon näkyvyyden takia. Myös Tonavalla ja Savajoella Serbiassa laivaliikenne on pysäytetty.

Istanbul lumisade.
Lumisade on jatkunut maanantaina Istanbulissa Turkissa.Tolga Bozolgu / EPA

Tilanne on erityisen vaikea ihmisille, joilla ei ole lämmintä suojapaikkaa. Monessa maassa kodittomia ihmisiä on kuollut tai he ovat saaneet paleltumia.

Eurooppaan tulleet kymmenet tuhannet pakolaiset ovat myös huonossa tilanteessa, sillä heillä ei ole usein telttaa parempaa asuinpaikkaa esimerkiksi Kreikassa.

Belgradissa pakolaiset ottivat käyttöön tyhjillään olleen varastohallin. He eivät uskalla mennä hallituksen tarjoamiin suojiin, sillä he pelkäävät joutuvansa karkotetuksi takaisin lähtömaihinsa.

Jäätynyt suihkulähde.
Jäätynyt suihkulähde Roomassa Italiassa.Massimo Percossi / EPA

Pakkanen jatkuu, mutta heikkenee

Pakkassään ennustetaan jatkuvan itäisessä Euroopassa lähipäivien aikana. Ylen meteorologin Anne Borgströmin mukaan lämpötila pysyy miinuksella ainakin muutaman lähipäivän ajan Italiasta ja Sveitsistä itään ulottuvalla alueella.

Pakkaset kuitenkin heikkenevät ja ankarin kylmyys näyttää tältä osin olevan takanapäin.

Lumisadetta on edelleen odotettavissa Balkanilla ja Länsi-Turkissa. Myös Etelä-Italiaan saattaa tulla uutta lunta.

Lähde: AFP