1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jäänmurtajat

Maailman ympäristöystävällisin jäänmurtaja Polaris aloittaa matkansa Katajanokalta

Arctian Polaris -jäänmurtaja lähtee kohti Perämerta maanantaina iltapäivällä. Se on maailman ensimmäinen jäänmurtaja, joka käyttää polttoaineenaan nestetytettyä maakasua.

Jäänmurtaja Polaris.

Maailman ensimmäinen LNG-jäänmurtaja Polaris lähtee jäänmurtotyöhön maanantaina iltapäivällä Helsingistä.

Se on maailman ensimmäinen jäänmurtaja, joka voi käyttää polttoaineenaan sekä nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä (Liquefied Natural Gas), että ultravähärikkistä dieseliä. Tämä vähentää merkittävästi niin hiilidioksidi- kuin muitakin päästöjä.

Arctian mukaan Polaris onkin maailman ympäristöystävällisin diesel-sähköinen jäänmurtaja. Polaris on noin myös Suomen tehokkain jäänmurtaja.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Polariksen etuosaa koristaa näyttävästi Suomi 100 -juhlavuoden tunnus.

Suomen ensimmäinen jäänmurtaja Murtaja aloitti työnsä vuonna 1890.

Polaris on Arctian nykyisen laivaston kahdeksas jäänmurtaja. Edellinen suomalainen jäänmurtaja otettiin käyttöön vuonna 1998.

Jäänmurtaja Polariksen päällikkö Pasi Järvelin kertoo, että aluksella on odotettu varsinaisiin jäänmurtotehtäviin pääsyä jo jokunen viikko.

– Alukseen tankattiin viikonlopun aikana 1 000 kuutiota vähärikkistä dieseliä Katajanokan jäänmurtajalaiturissa. Enemmänkin olisi mahtunut, mutta pyrimme pitämään syväyden alle kahdeksassa metrissä, jotta pystymme toimimaan myös kahdeksan metrin väylillä tehokkaasti, Järvelin kertoo.

– Siirrymme Utöstä Turun saariston läpi Poriin, missä lastaamme lisämuonaa sekä lähes 700 kuutiota nesteytettyä maakaasua Porin Tahkoluodon terminaalista.