Video: Kuuroille oma mobiilisovellus – Signmarkin idea poiki uudenlaisen tulkkipalvelun

Kuuro voi soittaa vaikkapa hinausauton onnettomuuspaikalle, sillä sovellus välittää tulkin mukaan puheluun.

sovelluskehitys
Kuurojen tulkkausovellus
Uusi suomalainen mobiilisovellus Chabla välittää reaaliaikaisesti kuurojen tulkkauspalvelua. Sovellus pyrkii tasaamaan kuurojen mahdollisuudet osallistua yhteiskuntaan. Idean keksi kuuro räppääjä Marko Vuoriheimo eli Signmark ja kaveriksi tuotantoon lähti kansainvälinen IT-palveluyritys CGI.

Uusi suomalainen mobiilisovellus Chabla välittää reaaliaikaisesti kuurojen tulkkauspalvelua. Idean keksi kuuro räppääjä Marko Vuoriheimo eli Signmark. Kaveriksi tuotantoon lähti kansainvälinen IT-palveluyritys CGI. Vastaavaa sovellusta ei ole aiemmin ollut kuuroille tarjolla.

Palvelu välittää viittomakielen tulkin puheluun kuuron kanssa. Kuuleva voi näppäillä kuurolta saamansa virtuaalinumeron ja puhelu onnistuu reaaliajassa. Suurimpana hyötynä palvelun keksijä, Marko Vuoriheimo, näkee joustavuuden.

– Palvelua on saatavissa heti. Parasta on, että kuulevakin voi soittaa minulle. Ei tarvitse pyytää tulkkia mukaan.

Ensimmäisen kuukauden aikana palvelun tulkkien määrä on noussut kuudesta tulkista 80:een. Suomessa asuu 5 000 kuuroa. Chablalla on rekisteröityneitä käyttäjiä nyt nelisensataa. Sovelluksesta on tarkoitus rakentaa laaja kansainvälisesti toimiva tulkkauspalvelu.

Palvelumuotoilija Ville Koistinen CGI Finlandista korostaa, että yhteiskunnalle on merkittävää saada lisää jäseniä, jotka voivat osallistua täysipainoisemmin työelämään.

– Viittomakielen tulkkaus maksaa, tehtiin sitä ihan miten vain. Chablan kanssa joitakin osia voidaan hoitaa paljon tehokkaammin kuin nykyisin.

Ensimmäistä kertaa sovellusta testaava Tampereen viittomakielisten yhdistyksen toiminnanohjaaja Jari Malkamäki yllättyi palvelun helppoudesta ja hyvästä kuvanlaadusta.

– Uskon että tämä muuttaa paljon, jos on joku hätätilanne, auto on rikki keskellä metsää, saan soitettua heti hinauspalvelun.