1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Tukholma

Ruotsi haluaa yhä syventää puolustusyhteistyötä Suomen kanssa

Ruotsin puolustusministeri nosti puolustusyhteistyön Suomen kanssa yhdeksi painopistealueeksi uuden puolustusselonteon laatimisessa.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist. Kuva: SVT

SÄLEN. Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist on käynnistänyt uuden puolustusselonteon valmistelun. Yhdeksi painopisteeksi Hultqvist on nostanut puolustusyhteistyön Suomen kanssa. Hän kertoi asiasta Sälenin turvallisuuskonferenssissa maanantaina.

Hultqvist haluaa selvittää, miten yhteistyötä Suomen kanssa voidaan yhä syventää. Hänen mukaansa Suomen ja Ruotsin yhteistyö vakauttaa tilannetta Itämeren alueella.

Tiedotustilaisuudessa Hultqvist ei kuitenkaan halunnut täsmentää, miten puolustusyhteistyötä syvennettäisiin. Hän odottaa ehdotuksia puolustussopimuksen valmistelijoilta.

Valmistelu tapahtuu komiteassa, jossa ovat mukana kaikki valtiopäiväpuolueet. Tavoitteena on saavuttaa laaja yhteisymmärrys Ruotsin puolustuspolitiikasta.

Hultqvistin mukaan päätös kertoo yhteistyön tärkeydestä.

– Kokemukset puolustusyhteistyöstä ovat hyviä. Luottamus maiden välillä on suurta.

Suomen ja Ruotsin välistä puolustusliittoa ei kuitenkaan ole ministerin mukaan tulossa.  Hultqvist arvostaa myös Suomen liittoutumattomuutta.

– Meillä on sama turvallisuuspolitiikan perusta.

Muita uuden puolustussopimuksen painopisteitä ovat Gotlannin puolustus, Ruotsin sota-ajan organisaation ja sotilaskyvyn tarkastelu, tiedustelun vahvistaminen, kyberhyökkäykset ja kokonaispuolustuksen vahvistaminen.

Hultqvist totesi painokkaasti, ettei Ruotsista tule sotilasliitto Naton jäsentä. Hänen mukaansa epävakaana aikana on tärkeää pitää kiinni valitusta linjasta

Edellinen puolustussopimus tehtiin vuonna 2015.  Siinä on mukana viisi eduskuntapuoluetta. Tuolloin Ruotsi alkoi satsata uudestaan puolustukseen alasajovuosien jälkeen.

Puolustusmenoihin varattiin noin miljardi euroa lisää vuosille 2016–2020. Rahoilla on muun muassa sijoitettu joukkoja Gotlantiin.