Lahdessa nuolen vatsaan saanut joutsen toipuu: "Onneksi nuoli oli sileäpintainen eikä metsästysnuoli"

Ammuttua joutsenta on hoidettu Heinolan Lintutarhalla. Eläin syö itse eikä sisäisistä vammoista ole viitteitä.

linnut
Ammuttu joutsen jousipyssy Heinolan Lintutarha
Olli Vuori

Lahdessa viime perjantaina jousipyssyllä haavoitettu kyhmyjoutsen on toipumassa. Heinolan Lintutarhalle hoitoon viety lintu on saanut lääkityksen ja sen vointi on kohentunut.

– Onhan se vielä heikko ja varmasti shokissa, mutta viitteitä kehon läpi menneen nuolen aiheuttamista pahemmista sisäisistä vammoista ei ole. Parempaan päin ollaan menossa, kertoo lintutarhan hoitaja Olli Vuori.

Eläimelle on annettu kipulääkitys sekä aloitettu antibioottikuuri. Toipumista edesauttaa, että lintu syö itse. Lintua ruokitaan sekoituksella kauraa, kalaa, salaattia ja vaaleaa leipää.

– Onneksi nuoli oli sileäpintainen eikä metsästysnuoli, jonka kärki olisi repinyt enemmän, kun se otettiin pois.

Joutsenen kuulumisista uutisoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Kumppani odottaa

Linnun toipumista auttanee myös tottuminen ihmisiin. Joutsen on viihtynyt puolisonsa kanssa jo vuosia Vesijärven rannoilla ja Polttimon edustalla, joka pysyy läpi vuoden sulana.

Viitisen vuotta sitten nyt ammutun joutsenen kumppani oli hoidettavana Lintutarhalla talven ajan. Joutsenpariskunta onkin monelle lahtelaiselle tuttu ja yksin jääneen linnun selviäminen on herättänyt huolta.

– Meiltä on toivottu, että hakisimme myös puolison tarhalle, mutta tervettä lintua ei pidä ottaa vankeuteen. Se on kuitenkin puoliksi villi. Eiköhän lintu odota hoidossa olevaa kumppaniaan, kuten tämäkin odotti sitä taannoin, sanoo Vuori.

Takaisin vapauteen jo ensi viikolla?

Kyhmyjoutsenta ammuttiin viime viikolla vatsaan Joutjoen suulla Lahden Vesijärvellä. Loukkaantunut lintu toimitettiin perjantaina hoitoon Heinolaan. Linnun ampuja ei ole tiedossa. Tapauksesta on tehty rikosilmoitus.

Olli Vuori ihmettelee linnun ampujan motiiveja teolleen.

– Ei siinä ainakaan mikään metsästysvietti ole toteutunut, kun lintu on niin kesy, että sen saa pullalla houkuteltua luokseen, lintutarhan hoitaja hämmästelee.

Eläimen tilaa seurataan ja jos toipuminen tapahtuu toivotusti, lintu pääsee pian takaisin Vesijärvelle. Ajankohta on vielä epävarma.

– Katsotaan nyt 10 päivän antibioottikuuri loppuun ja jos lintu on sen jälkeen voimissaan, niin se pääsee taas vapauteen.