Koe uusi yle.fi

Outokumpu ja Outotec sopuun patenttiriidassa

Vuonna 2006 toisistaan irtautuneet yhtiöt ovat kiistelleet ferroseosteknologiaan liittyvien keksintöjen omistusoikeuksista.

keksinnöt

Pörssiyhtiöt Outokumpu ja Outotec ovat päässeet sopuun ferrokromin valmistusmenetelmään liittyvän keksinnön patenttioikeuksista. Neljä vuotta jatkunut kiista päättyi tulokseen, jossa yhtiöt jakavat keksinnön omistusoikeuden.

Outokumpu ja Outotec olivat samaa yhtiötä vuoteen 2006 asti, jolloin Outotec irtautui Outokummusta. Yritykset ovat tehneet sen jälkeen teknologiayhteistyötä.

Alkuvuodesta 2013 yhtiöt ajautuivat riitaan ruostumattoman teräksen raaka-aineena käytetyn ferrokromin valmistusmenetelmän oikeuksista. Outotec katsoi omistavansa oikeudet keksintöön, vaikka siihen liittyvät patenttihakemukset olivat Outokummun nimissä.

Välimiesoikeus antoi viime elokuussa välitystuomion, jossa omistusoikeuden vahvistettiin kuuluvan yhteisesti Outokummulle ja Outotecille. Sovun myötä Outotec saa yksinoikeuden myydä ja lisensoida ferroseosteknologiaa ja sen keksintöjä. Tästä se maksaa lisenssimaksut Outokummulle, joka säilyttää oikeuden käyttää keksintöjä omassa liiketoiminnassaan.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyvinvointi

Jäivätkö unet vähiin? Unihoitaja vinkkaa: Kokeile pysäytyssanaa, älä katso kelloa

Meteorit

Leiskuvan tulipallon putoamispaikka selvisi – palat putosivat mallinnuksen mukaan erämaahan

Tieliikenneonnettomuudet

Kuorma-auto törmäsi polkupyöräilijään Akaassa – Nuori poika sai surmansa

Ruokakulttuuri

"Keittiö ei voi jokaista tuulta seurata" – Suomalaisten maku muuttuu verkkaisesti