Venäläiset matkailijat palasivat Etelä-Savoon – talviaktiviteetit ja puhdas luonto houkuttelevat

Matkailualan ammattilaiset arvelevat, että Etelä-Savossa kävi viime vuonna enemmän venäläisiä turisteja kuin aiempina vuosina.

Venäjä
Alkutalven näkymä Vuokatinvaaralta
Heikki Rönty / Yle

Venäläiset matkailijat ovat löytäneet takaisin Etelä-Savoon. Venäläiset olivat lokakuussa matkailijoiden suurin ryhmä. Tammi - lokakuussa 2016 venäläisten yöpymisiä oli ainakin 70 000 Etelä-Savossa. Uudempia tilastoja ei vielä ole, mutta monet matkailualan ammattilaiset arvioivat, että määrät ovat kasvamaan päin.

Yrittäjä Pia Behmillä on pitkä kokemus matkailualalta. Hän työskentelee tällä hetkellä Parasta Saimaalla-markkinointitoimistossa.

- Virallisia lukuja ei vielä ole Tilastokeskukselta, mutta arvioisin, että joillakin yrityksillä on Saimaan alueella ollut kasvua kymmenen prosenttia, osalla jopa parisenkymmentä prosenttia. Suunta on erittäin hyvä, kertoo Behm.

Hotelli Järvisydämessä Rantasalmella on ollut vuoden vaihteessa enemmän venäläisiä matkailijoita kuin aiempina vuosina. Loppiaisena määrä on pysynyt edellisvuosien tasolla. Markkinointivastaava Tanja Heiskanen arvelee, että venäläisten matkailijoiden kokonaismäärässä edelliseen vuoteen verrattuna on kuitenkin kasvua.

Järvisydän-hotellissa on ollut venäläisten matkailijoiden yöpymisiä reilu parisen sataa kertaa uuden vuoden ja loppiaisen aikana.

– Selvästi enemmän kuluttavat erilaisiin aktiviteetteihin kuin jokin aika sitten. Suosituimpia ovat luontoon liittyvät asiat. Venäläiset tykkäävät luistella sekä kalastaa. Luonto on tärkeää heille, kertoo markkinointivastaava Tanja Heiskanen.

Venäläiset tykkäävät luistella sekä kalastaa. Luonto on tärkeää heille.

Tanja Heiskanen

– Sosiaalinen media on edelleen yksi tärkeimpiä kanavia eri tahojen kesken, Heiskanen toteaa.

Heiskanen kertoo, että ihmiset löytävät tietoa matkailusta erityisesti sosiaalisesta mediasta.

– Lisäksi teemme yhteistyötä venäläisten matkanjärjestäjien kanssa.

Myyntipäällikkö Matti Saarikorpi Savonlinnan urheiluopistosta Tanhuvaarasta kertoo, että piristystä kävijämäärissä on ollut.

– Venäläisten matkailijoiden määrä on ollut kasvamaan päin, Saarikorpi toteaa.

"Omatoimisia matkailijoita"

Matkailuneuvoja Anne Inkeroinen Mikkelin seudun matkailuneuvonnasta kertoo, että venäläiset turistit ovat omatoimisia matkailijoita, jotka eivät juurikaan tarvitse opastusta. Venäläisillä on ollut pitkä loma joulun ja loppiaisen välisenä aikana.

– Suunta on kasvamaan päin. Ruplan kurssin alhaisuus on mahdollistanut matkailun, kuten myös se, että Mikkelin seutu on venäläisille lähellä oleva matkailukohde, Inkeroinen kertoo.

– Venäläiset kiinnostavat museot sekä talviaktiviteetit, Inkeroinen jatkaa.

Inkeroinen kertoo, että viimeisen vuoden aikana matkailijoita on riittänyt Venäjän lisäksi myös Etelä-Euroopasta, Ruotsista ja Virosta.

– Erityisesti Sveitsistä kävi viime vuonna paljon matkailijoita. Nykyään venäläiset matkailijat viipyvät vähemmän aikaa ja hakevat edullisia yöpymisvaihtoehtoja. Venäläiset matkailijat etsivät usein mökkimajoitusta.