Koe uusi yle.fi

Suuri oopperaesitys tuodaan itärajalle – "Ilman vapaaehtoisia ei Rigolettoa näillä leveysasteilla nähtäisi"

Susirajalla oopperaa tekevät innokkaat vapaaehtoiset.

oopperat (teokset)
Rigoletto oopperan harjoitukset Joensuun oopperaseuran esitystä varten. Ohjaajana Markku Pölönen.
Ohjaaja Markku Pölönen ja kapellimestari Huba Hollokoi seuraavat Rigoletto-oopperan harjoituksia.Nelli Kallinen / Yle

Viiden metrin korkeudessa laulava tenori, italialainen tempperamentti ja valotaiteilija Kari Kolan suunnittelema valaistus, muun muassa tästä kaikesta syntyy Joensuun oopperayhdistyksen versiointi Giuseppe Verdin Rigoletto-oopperasta.

Kun oopperaa tehdään yhdistystyönä, vaatii esityksen kokoaminen tekijöiltään suuria ponnistuksia. Koko tuotanto tehdään Joensuun oopperayhdistyksen talkoilla.

– Vapaaehtoisuus on ehdottoman tärkeää, ilman sitä Rigolettoa ei näillä leveysasteilla nähtäisi, yhdistyksen sihteeri Eila Yrjölä kertoo.

Italialaisen merkkiteoksen tuominen itäiseen maakuntaan on oma ponnistuksensa, sillä esimerkiksi suurtuotanto tarvitsee rahaa.

Seteleitä kuluu kaikkiaan 180 000 euroa. Rahalla maksetaan muun muassa ohjaajan, orkesterin ja laulajien palkat.

"Olemme opetelleet riitelyä"

Jotta oopperaesitys olisi uskottava, se tarvitsee näyttävät lavasteet.

Lavastajia ei varsinaisesti palkattu vaan kolmikerroksisen lavastuksen taiteellisen pintakäsittelyn tekivät lavasterakennuksen ammattikoululaiset.

Valaistuksessa tekijässä ei säästelty, Carelia-salin "satamakorttelin" valaisee maailmallakin mainetta niittänyt valotaiteilija Kari Kola.

– Kun tenori laulaa ylimmällä parvekkeella, hänen päänsä on noin viiden ja puolen metrin korkeudessa. Ylipäänsä suurin osa esityksestä tapahtuu kaksi metriä korotetulla lavalla, jonka alla orkesteri soittaa, ohjaaja Markku Pölönen kuvailee lavastusta.

Jotta oopperaelämys olisi katsojalle ainutlaatuinen, on töitä tehty myös esityskielen kanssa.

Kovasti panostamme siihen, ettei esitys näyttäisi täysin suomalaiselta.

Markku Pölönen

Esitys toteutetaan Rigoletto-oopperan alkuperäiskielellä italialla. Pölönen kertoo, että laulajat ovat joutuneet opettelemaan italialaista tempperamenttia.

– Italialaiset pystyvät puhumaan suu suljettuna ja saavat asiansa läpi käsillään. Olemme opetelleet riitelyä ja sopimista italialaiseen tyyliin ja kovasti panostamme siihen, ettei esitys näyttäisi täysin suomalaiselta.

– Teemme Rigolettosta kokonaiselämyksen, jollaista ei ole varmasti näillä leveysasteilla nähty, Pölönen summaa.

"Tämä rooli on vaivannyt minua läpi elämäni"

Vaikka Rigoletto-ooppera toteutetaan suurimmilta osin pohjoiskarjalaisella osaamisella, on mukana myös laulajia pääkaupunkiseudulta. Yksi heistä on nimiroolin tekevä baritoni Jukka Romu.

Pitkän uran tehneelle Romulle Rigoletto on unelmarooli.

–Tämä rooli on vaivannyt minua läpi elämäni. Teininä kuullessani baritonin äänen radiosta koin ikään kuin uskonnollisen herätyksen ja siitä saakka olen kokenut olevani kuin traaginen Rigoletto, Romu naurahtaa.

Romun lisäksi päärooleissa nähdään Kaisa Ranta, Olavi Suominen ja Tuula Paavola.