1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luolat

Tältä näyttää Suomen pisimmässä luolastossa – Luita, pimeyttä ja teräviä kiviä

Kolin lohkareluolasto on Suomen pisin läpikuljettava luola. Yläsavolainen kaksikko teki videokierroksen luolassa.

luolat
Luola.

Luolan suuaukko löytyi kuin vahingossa. Ulkoilemassa ollut Pekka Honkakoski piti sadetta Kolilla, istui ison lohkareen päällä ja heilutteli jalkojaan.

Myöhemmin kotona hän löysi verkosta kuvia Repouuron luolastosta. Hän tunnisti paikan heti.

Honkakoski palasi paikalle ja kurkisti varovasti lohkareen taakse, jonka päällä hän pitänyt sadetta. Lohkareen alla oli pimeä reikä, luolaston suuaukko.

Honkakoski oli istunut suoraan luolaston yläpuolella. Löytö ilahdutti, mutta myös säikäytti. Jos hän olisi tippunut lohkareelta, hän olisi voinut päätyä suoraan luolaan.

Luolailua harrastava Honkakoski palasi myöhemmin Kolille ystävänsä Joni Balkin kanssa. Yläsavolaiset lähtivät luolastoon kypärät päässä, polvisuojissa ja kamerat kädessä.

Pimeä, kivinen ja jännittävä retki alkaa.

Ketun jäänteet.
Pekka Honkakoski

– Pekka! Täällä on pääkallo! Täällä on hampaita!, huusi Joni Balk perässä tulevalle Pekka Honkakoskelle.

Honkakosken mielikuvitus alkoi tehdä tepposia pimeässä.

Kaverukset olivat tulossa ylöspäin luolan syvästä kohdasta eli kellarista. Luolassa oli ahdas paikka ja miehet ryömivät lohkareiden seassa.

Balk huomasi ryömiessään hampaita kiven välissä. Kun luolailijat siirsivät kiveä, sen alta paljastui nuoren ketun pääkallo. Eläimellä oli vielä maitohampaat.

Kenties kettu oli tippunut luolaan eikä osannut sieltä pois.

Repouuron luola.
Pekka Honkakoski

Repouuron luolasto on rinteessä. Joissakin kohdissa luolan sisälle paistaa aurinko. Balk ja Honkakoski lähtivät liikkeelle rinteen yläpäästä. He menivät luolastoa alaspäin noin 15 metrin verran.

Honkakoski kuvailee pimeys tuntuvan siltä kuin menisi kellariin ja vetäisi oven kiinni. Esimerkiksi Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun) on kertonut luolan tuoneen suojaa rikollisille ja sotapakolaisille.

Luolaston arvioidaan syntyneen jääkauden jälkeen, kun jää murskasi kiveä. Lohkareiden koko vaihtelee pakettiauton suuruisista rintamamiestalon kokoisiin.

Repouuron luola.
Pekka Honkakoski

Välillä luolassa on niin ahdasta, että kulkeminen on senteistä kiinni.

Pekka Honkakoski jäi yhden kerran kiinni takistaan. Kun hän yritti mennä eteenpäin, taskuun laitetut tavarat olivat liikaa. Hänen piti heittää takki pois, ja sen jälkeen matka maan alla jatkui.

Tärkeää on se, ettei mene luolassa minnekään, mistä ei tiedä pääsevänsä pois.

Repouuron luolaan on seitsemän aukkoa, joista kolme on vaarallisia. Ilman opastusta luolastoon ei kannata mennä.

Lue seuraavaksi