Metalli odottaa vielä muita – teollisuuden suurliiton kohtalo voi ratketa huomenna

Metalliliitto elättelee vielä toiveita teollisuuden suurliitosta, vaikka Paperiliitto hyppäsi joulun alla kyydistä. TEAM ja Puuliitto kokoustavat tiistaina.

Paperiliitto
Riku Aalto
Riku Aalto on Metallityöväen liiton puheenjohtaja.Jarno Kuusinen / AOP

Metallityöväen liiton hallitus käsitteli maanantain kokouksessaan vaikeuksiin ajautunutta hanketta teollisuuden ammattiliittojen yhdistymisestä. Hanke on ajamassa karille, kun Paperiliiton vasemmistoryhmä ilmoitti yllättäen joulun alla vastustavansa hanketta. Määrävähemmistösäännöt merkitsivät samalla Paperiliiton vetäytymistä.

Metalliliitto ei halunnut maanantaina vetää mattoa alta muiden hankkeessa vielä jatkavien päätöksenteolta.

– Vielä on TEAMin ja Puuliiton hallitusten kokoukset huomenna ja sitten me yhdessä pohdimme keskiviikkona ja torstaina näitten liittojen kanssa miten tästä jatketaan, jos jatketaan, arvioi Metallin puheenjohtaja Riku Aalto tilannetta liittonsa hallituksen kokouksen jälkeen maanantaina.

TEAMin kanta ratkaisee

Käytännössä hanke saattaa kariutua lopullisesti jo tiistaina teollisuuden ammattilaisten TEAM-liiton hallituksessa. Paperin tapaan myös Puuliitossa on hankeen vastustajia, mutta sen kanta tuskin ratkaisee. Jos TEAM ja Puuliitto vilkuttavat vihreää, on Metalli ainakin maanantain puheiden perusteella vielä valmis pohtimaan yhdistymistä.

– Se on varmaan fiksumpaa, että tehdään se arvio yhdessä, eikä lähdetä tässä vaiheessa sivusta huutelemaan, Aalto sanoo.

Miten käy Suomen mallin?

Palkansaajapuolella oli kaavailtu uudesta suurliitosta voimakasta peluria neuvottelupöytiin, jos ja kun palkoista jatkossa sovitaan vientivetoisesti Ruotsista kopioidun Suomen mallin mukaisesti. Aalto muistuttaa kuitenkin, että keskustelut Suomen mallista ovat vasta alkuvaiheissaan.

– Tässä on vielä aika paljon keskusteltavaa niin muiden työmarkkinajärjestöjen kuin työnantajienkin kanssa. Yritetään kuitenkin saada jokin näkökulma tähän kokonaisuuteen viimeistään maaliskuun aikana.