1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. opettajat

Ruotsi tarjoaa töitä suomalaisopettajille – kysyntää myös muilla aloilla

Viime vuonna järjestettiin ensimmäinen suomalaisopettajien rekrytointitapahtuma Turussa.

opettajat
Eskilstuna rekrytoi opettajia
Eskilstunan kunta järjesti Turussa rekrytointitapahtuman suomalaisopettajille marraskuussa 2016.Lassi Lähteenmäki / Yle

Opettajapulasta kärsivässä Ruotsissa on entistä enemmän halukkuutta palkata opettajia Suomesta. Viime marraskuussa Eskilstunan kunta järjesti Turussa suomalaisopettajille rekrytointitapahtuman.

– Ensimmäinen opettaja aloittaa työnsä Eskilstunassa lähiaikoina, sanoo EURES-asiantuntija Tomi Puranen Varsinais-Suomen TE-toimistosta.

Eskilstunan kunta haastatteli Turun rekrytointitapahtumassa 15 opettajaa. Tämän jälkeen eskilstunalaiset haastattelivat vielä useita kymmeniä suomalaisia opettajia.

Kiinnostusta on niin Etelä- kuin Pohjois-Ruotsissa

Tomi Puranen arvioi, että Suomesta voisi muuttaa opettajan töihin Ruotsiin joitain kymmeniä opettajia. Purasen mukaan Ruotsissa on jo usea kunta osoittanut kiinnostusta suomalaisopettajia kohtaan.

– Esimerkiksi Eskilstunan lisäksi Malmön ja Örebron alueella sekä Pohjois-Ruotsissa Haaparannassa ja Jällivaarassa on kiinnostusta suomalaisopettajia kohtaan.

Tomi Puranen sanoo, että mitään konkreettista ei olla vielä sovittu, mutta suunnitelmia on jo tehty.

– Maaliskuulle on ajateltu seuraavaa isompaa rekrytointapahtumaa Suomeen. Se olisi todennäköisesti Vaasassa, jossa on enemmän ruotsinkielisiä opettajia työnhakijoina.

Töitä on monella alalla

EURES-asiantuntija Tomi Purasen mukaan Ruotsissa on töitä suomalaisille nyt opettajien lisäksi myös monella muulla alalla. Esimerkiksi it-, palvelu-, rakennus- ja terveydenhuoltoala tarjoavat suomalaisille työpaikkoja.

– Ruotsinkielen taitoa tarvitaan, mutta usein kohtalainen kielitaito riittää, Puranen tietää.

Suomesta muuttaa vuosittain ulkomaille yli 10 000 ihmistä. Eniten menee Ruotsiin, yli 2 000 henkeä. Koska EU:ssa on vapaa liikkuvuus, ei ole tiedossa kuinka moni heistä menee työn perässä.

– Aika moni kuitenkin varmaan menee töihin, arvelee Tomi Puranen.

Lue seuraavaksi