Koe uusi yle.fi

Useille länsimaille varoitus asuntokuplan riskistä – Ekonomistit: Suomessa ei kuplaa

OECD:n pääekonomisti Catherine Mann varoittaa muun muassa Ruotsia asuntokuplasta ja rajun hinnanlaskun vaarasta. Suomessa ei asiantuntijoiden mukaan ole tällä hetkellä asuntokuplaa.

Asuntojen hinnat
Paperista tehty talo jolla on seteleistä tehty katto.
OECD varoittaa useita maita asuntokuplan vaarasta.Ismo Pekkarinen / AOP

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD arvioi asuntojen hintojen karanneen suhteettoman korkeiksi jo useissa teollisuusmaissa. Jos asuntomarkkinat ylikuumenevat edelleen, nostaa se riskiä rajusta hinnanlaskusta, järjestö arvioi.

OECD:n pääekonomistin Catherine Mannin mukaan asuntokuplan vaara on jo olemassa useilla markkinoilla, kuten Ruotsissa, Kanadassa ja Uudessa-Seelannissa.

Tästä syystä järjestö seuraa tarkoin markkinoiden haavoittuvuuksia sekä reaktioita inflaation kiihtymiseen ja mahdollisiin muutoksiin keskuspankkien rahapolitiikassa. Pääekonomisti Catherine Mannin varoituksista kertoi ensimmäisenä brittilehti The Telegraph (siirryt toiseen palveluun).

Suomi ei ole asuntokuplassa

Asuntorahoitukseen keskittyneen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan Suomessa ei ole tällä hetkellä laajaa asuntokuplaa. Brotherus lisää kuitenkin, että riski voi pitkällä aikavälillä kasvaa.

– Pääkaupunkiseutu voi meilläkin pian olla "Tukholman tiellä", jos kasvavaan väestömäärään ei varauduta kasvavalla rakentamisella.

Ruotsin päätyminen OECD:n varoituslistalle selittyy Brotheruksen mukaan sillä, että maassa on vallinnut krooninen asuntojen alituotanto erityisesti maahanmuuton kuormittamissa suurkaupungeissa, kuten Tukholmassa, Göteborgissa tai Malmössä.

Ruotsi on myös sopeutunut kasvavaan maahanmuuttoon kasvavalla velalla.

Suomessakin on Brotheruksen mukaan nähty alueellisia asuntokuplia, jotka ovat sittemmin puhjenneet ja asuntojen hinnat romahtaneet alueen suuren työnantajan kaaduttua.

– Tietyillä alueilla, kuten Salossa tai Kemijärvellä, meillä on jo asuntokupla puhjennut.

OP: Asuntojen hinnat nousevat 1–3 prosenttia

Osuuspankit ovat arvioineet, että asuntojen hinnat nousevat Suomessa tänä vuonna 1–3 prosenttia. OP:n ekonomisti Maarit Lindström on yhtä mieltä Brotheruksen kanssa siitä, ettei asuntokuplan aineksia Suomessa ole.

– Kuplan aineksia ei ole nähtävissä. Samanaikaisesti pitäisi työttömyyden ja korkojen nousta ylös, mutta meillä korot ovat alhaalla ja työttömyyskin on kohenemaan päin.

OP:n Lindström kuitenkin huomauttaa, että alueellinen hintakehitys vaihtelee Suomessa suuresti.

Rahapolitiikan muutos toisi riskin Suomeenkin

OECD on kantanut huolta myös rahapolitiikan vaikutuksesta asuntomarkkinoihin. Jos Euroopan Keskuspankki EKP päättää nostaa ohjauskorkoa, voi se aiheuttaa uusia ongelmia asuntomarkkinoilla.

EKP on toistanut matalien korkojen politiikan jatkuvan, mutta inflaatio euroalueella on jo lähtenyt kiihtymään.

Myös Hypon Brotheruksen mielestä aito riski Suomelle piilee juuri rahapolitiikan mahdollisessa muutoksessa. Jos esimerkiksi Suomi olisi yhä taantumassa ja muun euroalueen talous nousussa, ohjauskoron nosto olisi tällöin myrkkyä Suomelle.

– Kova työttömyys ja korkeat korot olisivat myrkyllinen yhdistelmä ja suorastaan katastrofitilanne.

Brotherus kuitenkin muistuttaa, etteivät EKP:n koronnostot näytä todennäköisiltä ainakaan tänä vuonna.