1. yle.fi
  2. Uutiset

Irakin armeija tunkeutui Tigrisjoen rannalle Mosulin keskustassa

Uusi hyökkäys alkoi vuodenvaihteen alla. Isisin vastarinnan uskotaan murtuvan pian kaupungin otäosassa.

Mosul
sotilaat näyttävät lippua talon katolla
Irakilaissotilaat esittelevät Isisin lippua, joka saatiin takaisinvallatulta alueelta Itä-Mosulissa.Ahmed Jalil / EPA

Irakin armeija ja poliisivoimat ovat saavuttaneet tärkeän merkkipylvään, kun ne yrittävät vapauttaa Mosulin kaupungin terroristijärjestö Isisin vallasta. Joukot tunkeutuivat viikonloppuna kaupunkia halkovalle Tigrisjoelle ja ovat myöhemmin laajentaneet aluettaan joen rannassa.

Armeija hallitsee nyt noin kahden kilometrin mittaista kaistaletta joenrantaa Mosulin keskustan eteläpuolella, vastapäätä kaupungin lentokenttää. Armeijan hallinnassa on myös yksi joen yli johtavista silloista.

Isisin hallussa on vielä 12 Mosulin itäosan 47:stä kaupunginosasta. Irakin hallituksen joukkojen eteneminen on viime päivinä niin nopeaa, että armeijan korkea-arvoinen upseeri arvioi uutistoimisto AFP:lle, että Isisin puolustus romahtaa kaupungin itäosassa muutamassa päivässä.

Asevoimien tiedottajan mukaan Isisin voimat eivät riitä vastarintaan, kun armeijan terrorisminvastaiset yksiköt hyökkäävät rinta rinnan poliisijoukkojen kanssa, kertoo uutiskanava CNBC (siirryt toiseen palveluun).

Irakilaisjoukkojen hyökkäys Mosuliin käynnistyi marraskuussa. Joukot saivat Isisin yhteyden Mosulista Syyriaan katkaistua, mutta loppuvuodesta hyökkäys kaupungin itäosaan hidastui.

Uusi hyökkäys alkoi joulukuun 29. päivä. Irakin armeija on koonnut mukaan lisää joukkoja. Isisin vastaisen liittouman asiantuntijoita on aiempaa enemmän organisoimassa hyökkäystä. Lisäksi hyökkääjien tulivoima on suurempi, sillä Mosulin laitamille on tuotu Yhdysvaltain armeijan tykistöä.

Mosulissa on edelleen satoja tuhansia siviilejä. BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) hyökkäys on ollut kaupungin infrastruktuurille vähemmän tuhoisa kuin taistelut Isisiä vastaan esimerkiksi Irakin Ramadissa ja Syyrian Kobanessa. Tuhot kuitenkin pahenevat päivä päivältä.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi