Keisarin uudet vaatteet on ylistys epäilylle – "Ei kannata ottaa mitään valmiiksi pureskeltuna"

Ikivanha klassikko saa uuden käsittelyn Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Tarinan kritiikki uppoaa edelleen.

Lappeenranta
Jarno Kolehmainen Keisarin uusissa vaatteissa
Jarno Kolehmainen Keisarin uudet vaatteet -näytelmän roolissaan.Kare Lehtonen/Yle

– Vaihdan joka päivä vaatteita. Itse asiassa monta kertaa. Kauheasti kuluu rahaa, mutta kulukoon. Kansa saa maksaa, Jarno Kolehmaisen esittämä keisari naurahtaa lavalla.

H.C. Andersenin lähes parisataa vuotta vanhaa tarinaa turhamaisesta keisarista on kerrottu aina vaan ja uudestaan. Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttämöllä teos taivutetaan yhden näyttelijän sooloksi. Teatterisovitus on Mikko Roihan käsialaa.

Ohjaaja Timo Sokuran mukaan ajan hammas ei ole latistanut klassikon tehoa.

– Nythän on vaalivuosi ja populismi huipussaan. Ei kannata ottaa mitään valmiiksi pureskeltuna, oli kyse sitten Veera-patsaan sijoituksesta tai mistä hyvänsä, Sokura pohtii.

Harjoitukset nauruterapiaa

Kaikki lastennäytelmän roolit esittää Jarno Kolehmainen. Urakka on intensiivinen, mutta se antaa tilaa myös revitellä. Timo Sokura kertoo, että parhaimmillaan näytelmän harjoitukset ovat toimineet nauruterapiana, kun kaksikko on heitellyt ideoita ilmaan.

– Meillä on ollut hurjan hauskaa. Toivottavasti siitä edes osa välittyy yleisölle, Sokura sanoo.

Sokura kuvailee sovitusta "cocktailiksi tutusta teemasta". Lähes jokaisen tunteman tarinan kertominen tavalla joka pitää otteessaan oli tekijöille mieluinen haaste. Sokura vertaa näytelmää Joutsenlampeen, josta baletin koreografit löytävät jatkuvasti jotain uutta.

– Sehän siinä on herkkua ja taiteen tekemisessä mielenkiintoista, että minkälainen tulkinta tutustakin tarinasta tehdään. Kun tarina on tuttu, se tarjoaa hirveän paljon vapauksia, koska tarinan kertomiseen ei tarvitse kiinnittää niin paljon huomiota kuin siihen, millä muodolla se toteutetaan, ohjaaja kertoo.

Kolehmainen ei aio säästellä

Näyttelijä Jarno Kolehmainen aikoo käyttää hyödykseen kaikki näytelmän hänelle suomat vapaudet.

– En aio säästellä enkä pidätellä. Aion hypätä lasten maailman leikkisään ja esteettömään kekseliäisyyteen. Mielummin suurta ja ajattelematonta kuin hallittua ja pikkutarkkaa, Kolehmainen luonnehtii.

Tarinalle on keskeistä keisarin keikistely alastomana hovinsa ja alamaistensa edessä. Se, miten alastomuus on lastennäytelmässä toteutettu, jää Kolehmaisen kryptisestä vastauksesta jokseenkin epäselväksi.

–Tänä päivänä tässä ihanassa saunan maassa hämmentää, että alastomuus on puettu jonkinlaiseksi kauhun kategoriaksi. Mutta hirvittää... Kaikkien puolesta, Kolehmainen sanoo ja purskahtaa nauruun.

Huolestuneille vanhemmille ja muille esitystä katsomaan meneville paljastettakoon kuitenkin, että täysin alasti ei keisari yleisönsä edessä tällä kertaa ole.

Keisarin uudet vaatteet -lastennäytelmä saa ensi-iltansa Lappeenrannan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä torstaina 12.1. Lisätietoa näytösajoista löytyy teatterin verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).