Taidemaalausta ja elokuvaa – Lapin kamariorkesterilla ranskalainen kevät

Lapin kamariorkesterin kevätohjelmistossa on erityisesti ranskalaisia sävyjä ja säveltäjiä. Kevään erikoisuuksia ovat taidemaalauskonsertti ja elokuvakonsertti.

taidemusiikki
Lapin kamarikorkesterin taiteellinen johtaja John Storgårds nostaa tänä keväänä esiin ranskalaista musiikkia
Lapin kamarikorkesterin taiteellinen johtaja John Storgårds Raimo Torikka / Yle

Pohjoisen konserttikeväästä tulee vahvasti ranskalaissävytteinen, kun katsoo Lapin kamariorkesterin ohjelmistoa. Luvassa on tuttuja ja tuntemattomia ranskalaisia säveltäjiä.

– Minä nostan esille ranskalaista musiikkia meille tyypillisellä tavalla. Eli esillä on aika paljon sellaisia ranskalaisia säveltäjiä, joita on kuultu hyvin vähän Suomessa ylipäätään ja joilla on mielenkiintoisia teoksia, Lapin kamariorkesterin taiteellinen johtaja John Storgårds sanoo.

– Tämä on tietynlainen uusi painotus tälle keväälle.

Ensimmäinen ranskalaisteos on tarjolla jo tällä viikolla. Edith Canat de Chizyn Lands away on unkarilaiselle perinnesoittimelle cimbalomille sävelletty konsertto. Solistina on soittimen unkarilainen taitaja András Szalai.

Ulkomainen konserttivierailu huhtikuussa

Parin vuoden tauon jälkeen kamariorkesteri lähtee käymään ulkomaisilla areenoilla. Orkesteri on kutsuttu Unkariin huhtikuussa.

– Me lähdemme Budapestin Spring-festivaaleille, joka on Euroopan merkittävimpiä kulttuurifestivaaleja, John Storgårds sanoo.

– Meillä on siellä oma konsertti, jossa esitämme muun muassa Kalevi Ahon meille säveltämän Rituals -sinfonian. Mukana on myös esimerkiksi unkarilaista musiikkia ja tämä samainen de Chizyn konsertto Cimbalomille.

Maalaustaidetta ja elokuvaa

Erikoisempia, poikkitaiteellisia konsertteja on keväällä kaksi. Maaliskuussa on luvassa ranskalaisen maailmankuulun huilusolistin ja kapellimestarin johtama konsertti. Siinä kuullaan niin ikään ranskalaisen säveltäjän Jacques Desbriéren sinfonia. Taiteilija Tiina Osara maalaa yleisön edessä maalauksen sinfonian säveliin.

Huhtikuussa yleisölle on tarjolla elokuvaa, kun Lapin kamariorkesteri soittaa Sostakovitsin musiikkia neuvostoaikaseen kulttielokuvaan ’Uusi Babylon’ (episodeja Pariisin kommuunissa).

Maakuntakonsertteja kuusi

Kamariorkesteri kiertää kevään mittaan Lappia konsertoiden kuudella paikkakunnalla koululais- ja kyläkonserttien lisäksi. Konsertit pidetään Pyhätunturilla, Äkäslompolossa, Inarissa, Kakslauttasessa, Sodankylässä ja Kemijärvellä.