yle.fi-etusivu

Eläkeläinen! Lakkaa huolehtimasta jälkeläisistä ja hassaa rahaa itseesi – "Tulevaisuudesta kun ei koskaan voi tietää"

Matkustelu ja harrastukset ovat haaveita työuran jälkeen, mutta suuri osa suomalaisista haluaa säästää sukanvarteen. Ei itselle, vaan omille jälkeläisille.

Kotimaa
Tennarit ja tohvelit.
Vanhemmilla on edelleen, eläkeläisinäkin, suuri huoli lapsistaan ja heidän pärjäämisestään.Tiina Jutila / Yle

Perinteinen suomalainen säästöajattelu kumpuaa siitä, että omistusasunto on eläkevarantoa, sanoo Danske Bankin johtava eläkeasiantuntija Susanna Miekk-oja.

– Koti olisi kuitenkin hyvä pitää ja myydä se vasta sitten, kun tarvitaan hoivaa. Vastuu hoivan rahoittamisesta on siirtymässä entistä enemmän ihmisille itselleen.

Susanna Miekk-ojalla on neljän vuosikymmenen kokemus pankki- ja sijoitusalalta. Hänen erityisosaamisalansa on 50+ -neuvonta. Hän puhuu palavan innostuneesti, mutta lämpimään sävyyn neuvoen eläkkeelle olevien ja työuraa päättävien tulevaisuudensuunnitelmista ja mahdollisuuksista.

Eläkeaika on nykyisin yllättävän pitkä, kun ihmiset ovat terveempiä ja ikääntyvien keski-ikä on noussut.

– Satavuotias on uusi kahdeksankymppinen.

Suuret ikäluokat ovat tällä hetkellä siirtymässä pois työelämästä ja rakentavat Miekk-ojan mukaan jotain uutta itselleen, esimerkiksi syventyvät harrastuksiin tai opiskelevat ihan uutta.

”Itsekkyyttä kehiin”

Danske Bank selvitti hiljattain, mitä suomalaiset haluavat tehdä eläkkeellä. Matkustamisen nosti ykkössijalle 70 prosenttia vastaajista ja 60 prosenttia harrastusmahdollisuudet.

– Lähes joka toinen haluaa tukea lapsiaan tai lapsenlapsiaan, Susanna Miekk-oja sanoo.

Satavuotias on uusi kahdeksankymppinen.

Susanna Miekk-oja

Hänen mukaansa suomalaisilla auttamisen halu on vahvasti sisäänrakennettu. Vanhemmilla on edelleen, eläkeläisinäkin, suuri huoli lapsistaan ja heidän pärjäämisestään.

– Neuvoisin kuitenkin laittamaan enemmän itsekkyyttä kehiin. Tulevaisuudesta kun ei koskaan voi tietää.

Miekk-ojan mukaan tärkeää on ennen lahjoittamista miettiä, riittävätkö varat oman eläkeiän ajan tavoitteisiin ja mahdolliseen hoivaan.

Itselle vai perinnöksi?

Pankin asiakastilaisuuksissa Miekk-oja kertoo havainneensa, että suomalaisten kanta omien varojen käytöstä vaihtelee eri puolilla maata. Hänen mukaansa noin puolet kansalaisista tahtoo jättää varallisuutensa perinnöksi, toinen puoli haluaa käyttää omat rahansa itse.

– Varallisuutta kannattaa olla, sillä esimerkiksi yksityisen hoivan kustannukset ovat kalliita.

Lähes joka toinen haluaa tukea lapsiaan tai lapsenlapsiaan.

Susanna Miekk-oja

Susanna Miekk-oja neuvoo, että varallisuuden suhteen on hyvä tehdä myös verosuunnittelua.

– Lisäksi on hyvä vertailla, mitä voi lahjoittaa verottomana. Toisaalta lahjoituksesta voi myös maksaa vähän veroa. Sitten voi miettiä, mitä voi jättää verotuksen kannalta perintönä.

Paperit kuntoon 

Susanna Miekk-oja korostaa, että viimeistään eläkeiän kynnyksellä kannattaa laatia testamentti ja esimerkiksi edunvalvontavaltuutus.

Toisaalta varallisuuden suhteen on useita erilaisia vaihtoehtoja.

– Esimerkiksi sijoitusvakuutus on tavallaan minitestamentti. Siinä varat ovat sijoittajan hallussa ja hallinnassa, joten tarvittaessa rahat saa omaan käyttöönsä.

– Kaikkia varoja ei kuitenkaan ole hyvä lepuuttaa pankkitilillä, osa kannattaa yhä suunnata esimerkiksi osakkeisiin joko suoraan tai rahastojen kautta. Omaisuuden laajasta hajautuksesta on hyötyä. Sen tulee kuitenkin olla sellaisessa muodossa, että siitä voi suuren osan muuttaa käteiseksi, Susanna Miekk-oja painottaa.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Puoli seitsemän

Nämä ovat suomen kielen vaikeimmat sanat – ne tietää jokainen bussimatkustaja

NHL

Voittomaalin tehnyttä Lainetta odottaa harvinainen vapaapäivä – toivoi Selännettä pelitoveriksi golfkentälle

Musiikki

Uudistunut ABREU ei enää automaattisesti herää tarkistamaan listasijoitustaan, kun Spotify on päivittynyt:

"Ennen se määritteli mun päivän"

Turvapaikanhakijat

Turvapaikanhakijoiden ikätestit romahtivat – syynä alaikäisten tulijoiden vähäisyys