Sosiologi Zygmunt Bauman on kuollut – varoitti demokratian kriisistä Ylen haastattelussa vuonna 2012

Puolalaissyntyinen sosiologi tutki globalisaatiota, holokaustia ja kulutusyhteiskuntaa. Hän kuoli kotonaan Britanniassa 91-vuotiaana.

sosiologia
Zygmunt Bauman 1925–2017.
Sosiologi Zygmunt Bauman osallistui julkiseen keskusteluun vielä eläkkeelläkin. Kuva on vuodelta 2013.TONI ALBIR / EPA

Sosiologi Zygmunt Bauman on kuollut. Puolalaissyntyinen Bauman oli uraa uurtava tieteilijä ja yksi keskeisiä eurooppalaisia sosiologeja. Hän kuoli maanantaina 91-vuotiaana Britannian Leedsissä perheensä ympäröimänä.

Baumanin tutkimukset käsittelivät muun muassa globalisaatioita, kulutusyhteiskuntaa, holokaustia ja ihmisten identiteettejä modernissa maailmassa.

Hän määritteli käsitteen notkea moderni kuvaamaan nykyisiä yhteiskuntia, joissa ihmiset kokevat epävarmuutta ja juurettomuutta globaalien muutosten keskellä.

Bauman otti usein kantaa köyhien ja syrjäytettyjen puolesta. Viime vuosina hän puhui etenkin globalisaatioiden häviäjien ahdingosta. Hän varoitti, että rajaton maailma on hävittänyt monelta mahdollisuuden arvokkaaseen elämään.

Turvapaikanhakijat muistuttavat hänen mukaansa eurooppalaisia siitä, että yhteiskunnat ovat globaalissa maailmassa hauraalla pohjalla. Siirtolaiskriisin ainoana ratkaisuna hän näki myötätunnon osoittamisen sen uhreille.

Valta on globaalissa maailmassa koditon

Zygmunt Bauman kertoi ajatuksistaan Ylen Maailmanpolitiikan arkipäivää -radio-ohjelmalle vuonna 2012. Haastattelu on kuunneltavissa kokonaisuudessaan Yle Areenasta.

Hän sanoi tuolloin, että vallan ja politiikan liitto oli purkautunut. Hänen mukaansa valta on nykyään globaalissa taloudesta, jossa kaikki asiat kelluvat ja ovat liikkeessä. Siksi siitä on vaikea saada kiinni.

– Aiemmin ajateltiin, että valta ja politiikka asuvat samassa kodissa, kansallisvaltiossa. Nyt valta on koditon, hän sanoi.

Kansallisvaltioiden suvereeni päätösvalta on kaventunut koko ajan. Usein hallitusten päätökset viedään lopulta osakemarkkinoiden hyväksyttäviksi.

– Demokraattinen päätöksenteko alistuu tahoille, joiden valintaan demokratian pelisäännöt eivät päde. Siksi myös demokratia tuntuu aika ajoin yskähtelevän, Bauman kertoi.

Lähti Puolasta 1960-luvulla

Bauman syntyi vuonna 1925 Puolan Poznańissa puolalais-juutalaiseen perheeseen. Hänen perheensä selvisi holokaustista pakenemalla Neuvostoliittoon. Bauman totesi myöhemmin, että juutalaisten joukkomurha oli modernin yhteiskunnan tuote, jonka teollistumisen ja byrokratian kehitys mahdollistivat.

Nuori Bauman taisteli toisessa maailmansodassa Neuvostoliitossa perustetuissa puolalaisissa joukoissa. Sodan jälkeen Bauman jäi armeijaan, kunnes hänet erotettiin vuonna 1953. Hän kuului tuohon aikaan kommunistiseen puolueeseen, mistä puolalaiset nationalistit ovat arvostelleet häntä viime vuosina.

Bauman opiskeli Varsovan yliopistossa sosiologiaa ja filosofiaa. Hän opetti yliopistossa vuoteen 1968, jolloin hänet erotettiin virastaan monien muiden juutalaisten tapaan. Hän päätyi perheineen Israelin kautta Britanniaan, jossa hän johti Leedsin yliopiston sosiologian laitosta vuoteen 1990 asti.

Bauman pysyi aktiivisena eläkkeelläkin, ja julkaisi lähes joka vuosi uuden kirjan. Suomeksi niistä on käännetty teokset Sosiologinen ajattelu ja Notkea moderni sekä artikkelikokoelma Postmodernin lumo.

Hänen ensimmäinen vaimonsa Janina Bauman kuoli 62 avioliittovuoden jälkeen vuonna 2009. Baumania jäävät kaipaamaan hänen toinen vaimonsa Aleksandra Jasinska-Kania, kolme tytärtä sekä useampi lapsenlapsi.

Lähde: AP, Reuters