Puolan kriisi saattaa laantua – hallituspuolue ei enää halua estää median toimintaa parlamentissa

Puolan politiikkaa on jakanut kiista hallituspuolueen tavoitteesta rajoittaa toimittajien pääsyä parlamentin istuntoihin. Oppositio on syyttänyt hallitusta lehdistönvapauden kaventamisesta.

Lehdistönvapaus
Mielenosoittajat lukevat lehtiä.
Mielenosoittajat lukivat joulukuussa lehtiä parlamentin edustalla vastalauseena lehdistön toiminnan rajoittamiselle.Radek Pietruszka / EPA

Puolan hallituspuolue Laki ja oikeus on päättänyt vetää takaisin ehdotuksensa lehdistön toimintaa koskevista rajoituksista, jotka ovat johtaneet jo kuukauden jatkuneeseen poliittiseen kriisiin. Puolue ilmoitti päätöksestä maanantaina. Se ei kertonut, milloin rajoitukset poistuisivat.

Oppositiopuolue Kansalaisfoorumi kuitenkin ilmoitti, ettei se ole vielä valmis lopettamaan omaa protestiaan parlamentissa. Puolueet neuvottelevat jälleen tiistaina.

Laki ja oikeus -puolue oli yrittänyt joulukuussa rajoittaa toimittajien pääsyä parlamentin istuntosaliin. Sen mukaan kyse oli työrauhan tarjoamisesta edustajille, mutta opposition mielestä päätös rajoittaa lehdistönvapautta.

Oppositiopuolue Kansalaisfoorumi vaatii yhä uutta äänestystä tämän vuoden budjetista. Hallituspuolueen edustajat päättivät budjetista parlamentin sivuhuoneessa, kun opposition protesti oli estänyt istuntosalin käyttämisen.

Kiista budjettipäätöksestä voi vielä kiristää hallituksen ja opposition välejä. Seuraava parlamentin istunto on määrä pitää keskiviikkona.

Noin vuoden vallassa ollut konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue on puuttunut perustuslakituomioistuimen toimintaan ja vaihtanut yleisradioyhtiön johtoa.

EU-komissio on tutkinut Puolan demokratian tilaa ja on varoittanut, että hallituksen toiminta rikkoo oikeusvaltioperiaatetta.