Saksan poliisi jahtaa satoja maan alle menneitä uusnatseja

Vetäytyminen maan alle voi luoda uusia terrorirakenteita.

uusnatsismi
Miehiä marssii lippujen kanssa kadulla.
Joukko uusnatseja marssi Dresdenissä helmikuussa 2016.Arno Burgi / EPA

Liittokansleri Angela Merkel sanoi muutama päivä sitten uudenvuoden puheessaan, että Saksan vaikein koetus on islamilainen terrorismi, kirjoittaa Deutsche Welle -uutiskanava (siirryt toiseen palveluun).

Mutta Saksan terrorismi ei ole yksinomaan islamilainen. Se voi tulla poliittisesti vasemmalta tai oikealta, kuten uusnatsisolu Nationalsozialistischer Untergrund on viime aikoina osoittanut.

Saksan sisäministeriö kertoi joulukuussa, että alle 600 uusnatsien pidätysmääräystä on selvittämättä. Näistä 92 pidätysmääräykseen liittyy poliittinen teko.

Vetäytyminen maan alle saattaa kannustaa terroritekoon

Äärioikeistolaisuutta tutkivan Matthias Quentin mukaan uusnatsien vetäytyminen maan alle lisää uusien terroristirakenteiden riskiä. Deutsche Wellen haastattelussa Quent on korostanut, että maan alle meneminen voi johtaa radikalisoitumiseen ja poliittisten päämäärien tavoitteluun väkivallalla.

Saksan sisäministeriön mukaan Saksassa arvioidaan olevan noin 23 000 äärioikealle suuntaunutta ihmistä.

Quent kertoo havainneensa, että sosiaalisessa mediassa kynnys sanalliseen väkivaltaan on laskenut. Berliinin verisen rekka-autoiskun kaltaiset teot saattavat nostaa raivokkaita tunteita äärioikeistolaisissa piireissä.