1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikä on Breivikin oikeus kirjeenvaihtoon? Vankilaolot taas oikeuden arvioitavina

Breivik on tuomittu vankilaan 77 ihmisten murhasta. Norjan valtio on rajoittanut hänen kirjeenvaihtoaan, jotta hän ei voi luoda ympärilleen uusnatsiverkostoa.

Anders Breivik
Anders Behring Breivik oikeudessa Oslossa elokuussa 2012.
Anders Behring Breivik oikeudessa Oslossa elokuussa 2012.Heiko Junge / EPA

Joukkomurhaaja Anders Behring Breivikin ihmisoikeuksien toteutumista vankilaoloissa käsitellään taas oikeudessa. Taustalla on Oslon käräjäoikeuden viimevuotinen tuomio, josta kumpikin osapuoli on valittanut hovioikeuteen.

Tänään tiistaina alkavan oikeudenkäynnin keskiössä tulee olemaan Breivikin oikeus kirjeenvaihtoon, arvioidaan sanomalehti VG:ssä (siirryt toiseen palveluun). Breivikiä pidetään eristettynä korkean turvatason Skienin vankilassa, missä hän on ollut 5,5 vuotta.

Norjan valtio katsoo, että joukkomurhaajan kirjeenvaihdon rajoittaminen on täysin välttämätöntä. Breivik saa jatkuvasti kirjeitä äärioikeistolta eri puolilta maailmaa, ja valtio haluaa estää häntä luomasta uusnatsiverkostoa ympärilleen.

Breivikin asianajajan mielestä kirjeenvaihdon rajoitukset ovat niin tiukat, että ne estävät Breivikiltä kanssakäymisen muiden ihmisten kanssa ja rikkovat Euroopan ihmisoikeussopimusta vastaan.

Mistä on kyse?

Breivik haastoi Norjan valtion oikeuteen ihmisoikeuksiensa rikkomisesta heinäkuussa 2015. Oslon käräjäoikeus tuomitsi (siirryt toiseen palveluun) Norjan valtion Euroopan ihmisoikeussopimuksen 3. artiklan perusteella, joka kieltää epäinhimillisen tai nöyryyttävän kohtelun.

Sekä valtio että Breivik valittivat tuomiosta. Norjan valtio valittaa lain tulkinnasta ja todisteaineiston arvioinnista käräjäoikeudessa.

Breivikin mielestä valtio olisi pitänyt tuomiota myös ihmisoikeussopimuksen 8. artiklan nojalla, joka koskee oikeutta yksityiselämään.

Hovioikeus kokoontuu Skienin vankilassa. Oikeudenkäynnille on varattu kuusi päivää.

Breivik istuu Skienin vankilassa 21 vuoden vankilatuomiota 77 ihmisen murhasta.

Lue seuraavaksi