Verokortti A vai B? Verotoimistoissa on nyt vuoden kiireisin aika

Verohallinnosta neuvotaan tarkastamaan oma verokorttinsa huolellisesti. Valtaosa haluaa "säästää" nostamalla veroprosenttiaan.

verokortti
YLE

– Ja sitten alkaa maatalousyrittäjien veroilmoitusten jättämiset ja taas pieni ruuhka, kertoo verosihteeri Sari Kööpikkä Verohallinnosta.

Verohallinto järjestää Pop up -tapahtumia usealla paikkakunnalla ympäri Suomen. Niissä Verohallinnon työntekijät opastavat ihmisiä tilaamaan ja tulostamaan muutosverokortin itse. Samat kysymykset toistuvat niin kasvotusten kuin puhelimitsekin. Ihmiset haluavat muun muassa tarkastaa oman veroprosenttinsa ja tietää opiskelijan tulorajoista, kuten työskentelystä useammalle työnantajalle.

– Kaikki oikeastaan liittyy siihen omaan verokorttiin, että riittääkö se oma tuloraja. Sitten tarkastellaan palkkanauhasta, että riittääkö se ja onko kaikki vähennykset oikein, Kööpikkä kertoo.

Tänä vuonna ihmisiä on kiinnostunut paljon, onko heille kenties lähetetty mediassa paljon uutisoitu virheellinen verokortti.

Tarkasta verokorttisi

Verohallinto suosittelee tarkastamaan verokortin tarkkaan. Verokorttiin kannattaa tehdä muutoksia, mikäli tulot ovat muuttuneet suuresti. Erityisesti kannattaa huomioida vähennykset ja tulorajat.

Paljon kysymyksiä herättää myös se, kannattaako verokortista valita tulorajavalinta A vai B. Vaihtoehto A sopii hyvin, jos tulot eivät vaihtele kuukausittain kovinkaan paljon. Tämä on yleisin vaihtoehto, jota työnantajat suosivat.

Verokorttivaihtoehtoa valittaessa on syytä huomioida lomarahat, jotka maksetaan palkan päälle. A-rajaa sovellettaessa lomarahoista voi mennä veroa lisäprosentilla.

– Monet haluaa saada ne lomarahat perusprosentilla ja silloin se B on parempi vaihtoehto, Kööpikkä kertoo.

Kööpikkä suosittelee B-rajaa esimerkiksi opiskelijoille ja pienituloisille.

Monet nostavat veroprosenttiaan hieman korkeammalle kuin on tarpeen saadakseen veronpalautuksia. Silloin vältytään myös mahdollisilta tuloihin liittyviltä yllätyksiltä.

– Se on melkein järjestään, että nostetaan vähän isommaksi se prosentti, ettei vaan tulisi sitä jäännösveroa. Kyllä melkein kaikki ajattelee sen näin päin, että saa sitten mahdollisesti myös joulurahaa, Kööpikkä kertoo.