Tutkimus: Äidin raskaudenaikainen närästyslääkitys saattaa lisätä lapsen astmariskiä

Lapset, joiden äidille lääkäri oli kirjoittanut odotusaikana vatsahapon eritystä estävää lääkettä, olivat muita todennäköisemmin käyneet lääkärissä astman takia.

Pienin äitiyspäiväraha nousee 80 eurolla kuukaudessa. Pienimpien etuuksien korotukset koskevat 50 000 ihmistä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Äidin raskaudenaikainen närästyslääkkeen käyttö saattaa lisätä lapsen riskiä sairastua astmaan, ilmenee Tampereen ja Edinburghin yliopistojen tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun).

Nyt julkaistussa tutkimuksessa käytiin läpi kahdeksan aiemmin tehtyä tutkimusta, joissa tarkasteltiin yhteensä yli 1,3 miljoonan lapsen terveystietoja sekä tietoja äitien ja lasten reseptilääkkeistä.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa huomattiin, että lapset, joiden äidille lääkäri oli kirjoittanut odotusaikana vatsahapon eritystä estävää lääkettä, olivat muita todennäköisemmin käyneet lääkärissä astman takia.

Yhteys närästyslääkkeiden käytön ja astman välillä ei kuitenkaan ole selvä, tutkijat muistuttavat. Yhteys saattaa johtua myös jostakin muusta tekijästä ja vaatii lisätutkimusta.

Närästys on raskauden aikana yleinen vaiva. Se johtuu vatsalaukun happaman sisällän noususta ruokatorveen.

Oireita lievitetään muun muassa vatsahapon eritystä estävillä lääkkeillä kuten histamiinin H2-salpaajilla ja protonipumpun salpaajilla (siirryt toiseen palveluun). Niitä pidetään turvalllisina käyttää raskauden aikana.

Odottavien äitien ei tarvitse näiden tulosten perusteella välttää närästyslääkkeitä, tutkijat sanovat.