1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Juha Sipilä

Mykkänen Chempolis-uutisesta: "Luotan Sipilän harkintaan"

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen mukaan ministereillä on vastuu siitä, ettei jääviysepäilyjä synny.

Kai Mykkänen Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) ei usko, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) lasten yhteydessä Intiasta sopimuksen saaneen Chempoliksen toimintaan löytyisi erityistä huomautettavaa. Yle Radio 1:n Ykkösaamussa tiistaina haastatellun Mykkäsen mukaan olisi vaikea uskoa, että kysymys olisi mistään tietoisesti moitittavasta toiminnasta.

– Tätä tapausta en tunne, mutta puolen vuoden hallituskokemuksella ministerinä olen oppinut luottamaan kyllä pääministeri Sipilän omaan omatuntoon ja harkintaan tällaisissa asioissa, Mykkänen sanoo.

Mykkänen muistuttaa, ettei Sipilän entisellä sijoitusyhtiöllä Fortel Investillä ole Chempoliksesta kuin alle kymmenen prosentin osuus. Samalla ulkomaankauppa- ja kehitysministeri kuitenkin kiittelee vahvaa julkista sanaa, joka tuo esiin kysymyksiä, joita asianosaiset eivät välttämättä ole tulleet ajatelleeksi.

– On tietysti tärkeää, että voidaan olla vakuuttuneita siitä, että mitään jääviyksiä ei peiton alla jää tapahtumaan, Mykkänen sanoo.

Mykkäsen mukaan hallituksen kesken on ollut puhetta viimeaikaisten käsittelyjen jälkeen, että ministerien on oltava aiempaa tarkempia jääviydestään.

– Asioiden liuta, joka vyöryy lävitsesi on valtava, eli pystyykö joka kohdassa aina huomaamaan, että tuossa saattaa olla nyt joku, se ei ole ollenkaan helppo kysymys. Mutta lähtökohtaisesti vastuu on ministerillä itsellään olla huolellinen siinä, että ei synny jääviysepäilyjä, Mykkänen painottaa.