Koe uusi yle.fi

Kirjailija Antti Tuuri: "Kirjailijan tehtävä on elää kansakuntansa mukana"

Yli miljoona kirjaa myynyt Antti Tuuri löysi uudeksi teemakseen ruotsinsuomalaiset – vuosikymmenien maanittelun jälkeen.

kirjallisuus
Antti Tuuri Aamutv:ssä 10.01.2017.
Kansalliskirjastossa kirjailija Antti Tuuri ja kirjallisuustoimittaja Seppo Puttonen keskustelivat Heikki Ali-Hokan kanssa Suomen itsenäisyyden ajan kirjallisuuden teemoista.

Kirjailija Antti Tuurin huomio kiinnittyi 1980-luvun taitteessa sotaveteraanien puhetapaan. Tuuri kirjoitti tuolloin Pohjanmaa-romaaniaan ja haastatteli useita veteraaneja.

– Minua alkoi kiinnostaa, kuinka heidän kertomuksensa talvisodasta olivat niin erilaisia kuin jatkosodasta. Talvisodasta puhuttaessa sävy oli aina hyvin vakava, oli traagisia tapahtumia ja kohtaloita, Tuuri kertoo.

– Jatkosotaan liittyi aika paljon myös kaikkea kepeämpää. Asemasotavaihe oli pitkä ja siinä ehti tapahtua kaikenlaista.

Talvisodasta oli tuolloin kirjoitettu vielä vähän "elämään jääneitä teoksia", kuten Tuuri muotoilee. Niinpä hän kirjoitti vuonna 1984 ilmestyneen romaanin Talvisota, joka on jäänyt suomalaisen sotakirjaillisuuden historiaan ja päätyi myös valkokankaalle.

Esimerkin kautta Tuuri haluaa sanoa, että kirjailijan tehtävä on jauhaa oman myllynsä kautta sukupolvelleen merkittävää todellisuutta. Tuuri on syntynyt välittömästi jatkosodan päätyttyä syksyllä 1944, ja hänen ikäpolvensa suuria teemoja ovat muun muassa siirtolaisuus, maastamuutto ja – sota.

– Kirjailijan tehtävä on elää ikään kuin kansakuntansa mukana, Tuuri sanoo.

"Aika on ainoa tuomari siinä, mikä jää elämään ja mikä ei"

Tuuri kertoi työstään tiistaina Ylen aamu-tv:n lähetyksessä Kansalliskirjastosta. Tuuri on Ylen Kirjojen Suomi -juhlavuosihankkeen kirjakummi.

Hänen mukaansa minkä tahansa kirjan jättämää jälkeä voi mittailla vasta parinkymmenen vuoden kuluttua julkaisusta. Julkaisuvaiheessa teos voi saada paljon huomiota, mikä ei kuitenkaan takaa asemaa kirjojen kaanonissa.

– Aika on ainoa tuomari siinä, mikä jää elämään ja mikä ei, Tuuri sanoo.

Tästä syystä Dostojevski ja Tolstoi vetävät edelleen. Kirjailija Hannu Mäkelä opasti aikanaan Tuuria, että kirjassa tulee olla lukemaan pakottava näkemys.

– Kirja ja sen henkilöt lähtevät hyvin nopeasti elämään omaa elämäänsä. Kirjailijan tehtävä on vain pitää kiinni, ettei aivan villiinny. Mutta pitää olla myös myyttinen taso, joka pohtii jotakin korkeampaa kuin miten vaikkapa kännykkä saadaan toimimaan.

Ruotsinsuomalaiset saivat Tuurista tulkin

Maailma on täynnä teemoja, Tuuri sanoo. Jokainen ihminen on laulun arvoinen, ja kysymys on valinnoista: keitä kirjailija käsittelee?

Ruotsinsuomalaiset kärttivät pitkään pääsyä Tuurin käsittelyyn.

– Aina kun kävin Ruotsissa, ruotsinsuomalaiset sanoivat että heistäkin pitäisi kirjoittaa. Mä vuosikymmeniä sanoin heille että kirjoittakaa itse, ja kyllä he ovat sitten paljon kirjoittaneetkin.

Muutama vuosi sitten Tuuri tarttui vihdoin aiheeseen, ja se alkoi vetää. Kirja Tangopojat ilmestyi viime syksynä.

– Pari heistä tuli sanomaan, että nyt olisi aika. Minä olin, että mikäpä siinä sitten. Se näyttää poikivan kaikenlaista uuttakin, ja aion jatkaa teemasta.

Tuuri näyttää onnistuneen tehtävässään eli tavoittaneen sukupolvensa aiheet. Kustantamo Otava uutisoi syksyllä (siirryt toiseen palveluun), että hänen kirjojaan on myyty yhteensä 1,1 miljoonaa kappaletta.