Luvaton husky-tila häädetään Inarissa

Asia tuli ilmi, kun paikalliset ilmoittivat irrallaan kulkevista koirista poroaitauksien lähettyvillä.

Inari
Husky aitauksessa.
Arkistokuva. Kuvan koira ei liity tapaukseen.Jenny Huttunen / Yle

Inarissa joudutaan häätämään luvattomasti kunnan maille perustettu husky-tarha. Ulkomaalainen yrittäjä rakensi viime vuonna luvattomasti koiratarhan Riutulaan.

Asia tuli ilmi syys-lokakuussa, kun paikalliset kertoivat irrallaan kulkevista koirista. Yrittäjää kehotettiin marraskuussa poistumaan alueelta tai hankkimaan tarvittava lupa.

– Siellä on kunnan edustajat käyneet, poliisi on käynyt, kylätoimikunnan edustajat ovat käyneet, ja hän ei ole siihen reagoinut, Inarin tekninen johtaja Arto Leppälä kertoo.

Koirien tilat nyt kunnossa

Kunnan eläinlääkäri vaati yrittäjää rakentamaan asianmukaiset kopit koirille 12. joulukuuta mennessä. Eläinlääkäri ilmoitti jouluviikolla kuntaan, että koirilla oli asianmukaiset tilat, eikä huomautettavaa ollut hänen puolelltaan.

Arto Leppälä kertoo, että saksalaistaustainen yrittäjä haki kunnalta lupaa huskyfarmin rakentamiseen leirikeskus Vasatokan alueelle. Kunta vastasi tuolloin, että tämä ei onnistu, sillä alue on Vasatokan käytössä.

Sittemmin yrittäjä aloitti huskytarhan Vasatokan lähellä, eikä yrityksellä ole yhteistyötä Vasatokan kanssa.

– Voi olla kysymys kulttuurieroistakin, mutta luulen, että Saksassakin pitää olla maanomistajan lupa, Leppälä sanoo.

Aikaa kuun loppuun saakka

Arto Leppälän mukaan yrittäjälle annettiin myös neuvojen saamiseksi yhteystietoja muille saksalaistaustaisille yrittäjille, joilla on ollut aiemmin koiratarhoja.

– En tiedä onko hän ollut yhteydessä heihin, Leppälä sanoo.

Poliisi on luvannut auttaa kuntaa koiratilan häätämisessä, mutta sitä varten yrittäjällä on oltava kirjallisesti ilmoitettu takaraja, johon mennessä alueelta on poistuttava.

Maanantaina kunnanhallitus päätti, että yrityksen on purettava husky-tarha tämän kuun loppuun mennessä, muutoin kunta purkaa tarhan. Jos tarha puretaan, sen tarvikkeet ja tavarat voi lunastaa purkukustannuksia vastaan kunnalta.

Koirille on eläinlääkärin mukaan jo ostaja, jos ne ovat jäämässä heitteille tarhan purkamisen vuoksi.

Luvattomasta leiriytymisestä peritään yrittäjältä korvausta sata euroa kuukaudessa syyskuusta 2016 lähtien.